Waarom ontmoedigen de Nederlandse regels het hebben van een meervoudige nationaliteit?

Eigenlijk het enige argument waar ik zo gauw op kan komen is dat van 'dubbele loyaliteit', maar als ik daar even over nadenk lijkt me dat geen bijzonder sterk argument.

Iemand die echt een gedeelde loyaliteit heeft, en die gedwongen wordt zijn andere nationaliteit af te staan, zal daarna niet een grotere loyaliteit aan Nederland hebben- eerder kleiner, lijkt me.

Omgekeerd lijkt de gedachte dat iemand met een dubbele nationaliteit _dus_ ook meerdere loyaliteiten zall hebben me ook een non sequitur. Er zijn gevallen van formele belangenverstrengeling te bedenken, maar die lijken me voornamelijk theoretisch.

Omgekeerd hoor ik verhalen van buitenlanders (Amerikanen bv) die hier al lang wonen, best de Nederlandse nationaliteit willen aannemen, maar niet hun eigen Amerikaanse nationaliteit daarvoor willen opgeven, en daarom uiteindelijk hier vertrekken. En omgekeerd van Nederlanders in het buitenland, die niet hun Nederlanderschap willen opgeven, maar dat eigenlijk wel zouden moeten doen als ze de nationaliteit van het land willen waar ze in feite hun zaken doen, maar die daardoor steeds in vervelende situaties terechtkomen.

Kortom, ik zie vooral nadelen in de huidige situatie. Maar welke zaken zijn er die ik over het hoofd zie? Zijn er inherent solide redenen aan te voeren voor de Nederlandse wetgever om een dubbele of meervoudige nationaliteit zoveel mogelijk te ontmoedigen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het ontmoedigen van het hebben van meerdere nationaliteiten naast de Nederlandse nationaliteit is om duidelijkheid te hebben over het hebben van de rechten en plichten. Sommige rechten en plichten van verschillende nationaliteiten zijn strijdig met elkaar en vaak strijdig met de Nederlandse rechten en plichten. Het ontmoedigen van het hebben van meerdere nationaliteiten naast de Nederlandse nationaliteit is om duidelijkheid te krijgen over het hebben van de rechten en plichten. Sommige rechten en plichten van verschillende nationaliteiten zijn strijdig met elkaar en vaak strijdig met de Nederlandse rechten en plichten. Met het vernieuwen/wijzigen van het nationaliteitsrecht wil de Overheid de vrijheid en veiligheid van burgers blijvend kunnen waarborgen. Het zorgen voor een vrije, veilige en rechtvaardige samenleving is een kerntaak van de overheid. Na de meldingen: pagina is gecrasht verschijnt mjn relaas er dubbel in met dubbele teksten. Ik laat het zo. De toepassingen van de wetten betrekking op bijvoorbeeld de Rechtspraak, zoals berechting, straffen en maatregelen en de toepassing van het personen- en familierecht dienen voor iedereen met de Nederlandse nationaliteit op gelijke wijze te worden aangewend.

Toegevoegd op 20 augustus 2020 14:51: bron
Bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/regering/rege...
https://www.bnr.nl/nieuws/binnenland/10392...
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/n...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100