Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom heet de rechtbank in zwolle gerechtshof arnhem-leeuwarden?

4 jaar geleden
2.5K
Pieterke
4 jaar geleden
De rechtbank Arnhem-Leeuwarden heeft meerdere locaties en 1 daarvan zit in Zwolle.
Antoni
4 jaar geleden
@Pieterke, een rechtbank Arnhem-Leeuwarden bestaat niet, er is alleen gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Nederland telt (vanaf 1 april 2013) elf rechtbanken.
1. Rechtbank Amsterdam;
2. Rechtbank Den Haag;
3. Rechtbank Gelderland;
4. Rechtbank Limburg;
5. Rechtbank Midden-Nederland;
6. Rechtbank Noord-Holland;
7. Rechtbank Noord-Nederland;
8. Rechtbank Oost-Brabant;
9. Rechtbank Overijssel;
10. Rechtbank Rotterdam;
11. Rechtbank Zeeland-West-Brabant. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_rechtbanken_in_Nederland.
LeonardN
4 jaar geleden
Het gebouw in Zwolle met locatie Schuurmanstraat 2 heeft twee functies. Het is een locatie voor de Rechtbank Overijssel. https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Overijssel
Het is een locatie voor het Gerechtshof Arnhem Leeuwarden. https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Gerechtshoven/Gerechtshof-Arnhem-Leeuwarden https://www.google.nl/maps/@52.5104332,6.1018988,3a,21y,138.68h,87.34t/data=!3m6!1e1!3m4!1sAF1QipOJ0qqSUXHm6hZj3KdFSoq2Oqx4DiLF-HQpgpgW!2e10!7i7680!8i3840?hl=nl Het is niet heel scherp maar je kan beide namen lezen.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Op deze website https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerechtshof_Arnhem-Leeuwarden vind je daarover:

"Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is een Nederlands gerechtshof dat zaken van de rechtbank Midden-Nederland, Noord-Nederland, Gelderland en Overijssel in hoger beroep behandelt. Het ressort omvat de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Utrecht, Overijssel, Flevoland en Gelderland en een deel van Noord-Holland (het Gooi), en is daarmee verreweg het grootste ressort sinds de herziening van de gerechtelijke kaart op 1 januari 2013."

"Het Hof heeft twee hoofdvestigingen, in Arnhem en Leeuwarden, waar het overgrote deel van de zaken wordt behandeld. Het Hof kan daarnaast zitting houden in Groningen, Assen, Zwolle, Almelo, Lelystad, Utrecht en Zutphen. Structureel houdt het Hof, naast Leeuwarden en Arnhem, zitting in Zwolle."

Er is overigens een verschil tussen rechtbanken en gerechtshoven. Een rechtbank behandelt zaken in eerste aanleg; een gerechtshof behandelt zaken in hoger beroep. Jouw vraag gaat dus eigenlijk niet over een rechtbank, maar waarschijnlijk over het gerechtsgebouw in Zwolle waarin soms dus de zittingen van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden plaatsvinden.
(Lees meer...)
Antoni
4 jaar geleden
LeonardN
4 jaar geleden
"Jouw vraag gaat dus eigenlijk niet over een rechtbank." In mijn ogen wel, namelijk over; Rechtbank Overijssel, locatie Zwolle. Vaak rechtbank Zwolle genoemd.
Deze wordt ook als een vestiging gebruikt voor het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
https://www.google.nl/search?client=opera&q="rechtbank+zwolle"&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8
Antoni
4 jaar geleden
Ja, ze houden allebei zittingen in hetzelfde gerechtsgebouw. Formeel zijn het echter twee verschillende organisaties: een rechtbank en een gerechtshof.
Je vraag is onduidelijk of incorrect, maar wel begrijpelijk want de situatie is wellicht wat verwarrend.
De rechtbank in Zwolle heet "Rechtbank Overijssel, locatie Zwolle". Zo zie je dat ook vaak weergegeven, bijvoorbeeld op Google maps.

Wellicht is het zo het makkelijkst uit te leggen:
Het gerechtsgebouw in Zwolle aan de Schuurmanstraat 2 heeft twee functies.
-Het is de een van de hoofdlocaties voor de Rechtbank Overijssel.
https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Overijssel
-Het is een locatie voor het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Gerechtshoven/Gerechtshof-Arnhem-Leeuwarden
Vandaar dat je dus twee begrippen ziet staan op het bord voor de deur. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden beslaat een heel groot gebied van Nederland en zo dus ook Zwolle. Zwolle is eigenlijk de derde belangrijke locatie voor dat gerechtshof, in Arnhem en Leeuwarden zitten de hoofdlocaties.

In de volksmond en in de media wordt nog steeds wel de wellicht technisch incorrecte maar historisch verklaarbare naam "Rechtbank Zwolle" gebruikt.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Rechtbank_Zwolle
(Lees meer...)
4 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding