Mag een enkele ouder kinderen uitschrijven inzake het BRP?

Mijn kinderen zijn, zonder mijn toestemming, (en medeneming van de identiteitsbewijzen van de kinderen) door hun moeder meegenomen en uitgeschreven op mijn/ons woonadres.
Zij heeft de kinderen op een ander woonadres ingeschreven. Ook wederom zonder toestemming. Inmiddels heeft er wederom een nieuwe verhuizing plaatsgevonden. Ook zonder enige toestemming.

Mag een gemeente zomaar meewerken aan het ‘ontvoeren’ van mijn kinderen? Dient een gemeente het gezagsregister in te zien alvorens toestemming te verlenen?

Ter aanvulling; wij zijn niet getrouwd en er bestaat geen samenlevingsovereenkomst o.i.d. Beide ouders hebben een gelijk gezag, hetgeen is vastgelegd in het gezagsregister. Daarnaast heb ik beide kinderen erkend. Tot slot dragen mijn kinderen tevens mijn achternaam, ook al geeft dit aan mij als vader verder geen extra rechten.

Mag een gemeente zomaar, zonder toestemming/kennisgeving mijn kinderen uitschrijven, als een enkele ouder dit verzoekt? Dit heeft overigens plaatsgevonden zonder overleg met de gemeente, dan wel een kennisgeving van de gemeente. Ik ben op mijn woonadres blijven wonen.

Wie heeft de juiste juridische raad in mijn geval en kan dit zomaar volgens de (gemeente)wet? Kan ik dit eigenhandig terugdraaien, ook al heeft een tweede verhuizing naar een nieuwe gemeente inmiddels plaatsgevonden? Protest is reeds aangetekend bij de moeder van de kinderen, zij geeft echter niet thuis.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dit kan. De gemeente hoeft geen toestemming te geven, en controleert in het algemeen niet actief of degene die de verhuizing meldt hiertoe bevoegd is, en of de gemelde verhuizing wel of niet de feitelijke situatie weerspiegelt. Je kunt dus ook, verrassend genoeg, zelf de kinderen weer op papier naar jouw adres terugverhuizen. Maar dar gaat het niet om; de moeder heeft blijkbaar de feitelijke situatie gewijzigd, en jij bent het daar niet mee eens. Dan moet je dus een advocaat inschakelen, en (met enige spoed!) de gang naar de rechter maken. Daarbij moet je even goed nadenken wat je precies wil eisen: -Dat de zorg van de kinderen aan jou wordt toegewezen. -Dat er een co-ouderschapsregeling (50/50 zorg) wordt vastgesteld -Of dat er een omgangsregeling wordt vastgesteld. Verder; neem contact op met school, en blokkeer zo nodig dat je ex je kinderen van school laat veranderen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100