Wat gebeurt er met mijn organen als ik geen keuze heb gemaakt? (nieuw donorwetsvoorstel)

Ik vroeg me af wat er precies gebeurd als ik geen keuze heb gemaakt en of ze dan zomaar mijn organen mogen gebruiken. Op google en nieuwssites staat vind je vaak dat er dan eerst nog toestemming wordt gevraagd aan je nabestaanden, maar toen ik een video van het debat in de tweede kamer keek werd er gezegd dat er officieel geen toestemming van de nabestaanden nodig is. Wat klopt? Is er wel of geen toestemming van nabestaanden nodig?

Video debat 2e kamer (rond ongeveer 1:10 minuut wordt gezegd dat er officieel geen toestemming nodig is): https://debatgemist.tweedekamer.nl/debatten/actief-donorregistratiesysteem-4

Weet jij het antwoord?

/2500

Ze mogen nooit "zomaar" je organen gebruiken. Alleen als je niet hebt aangegeven dat je dat echt NIET wil (straks, in de nieuwe wet) gaan ze er van uit dat ze JOUW toestemming in elk geval hebben (net zoals wanneer je nu als "JA" staat geregistreerd). Maar inde praktijk wordt ALTIJD overlegd met de nabestaanden. Het is dus wel zo handig als DIE in elk geval goed op de hoogte zijn van jouw wensen. Dat is nu ook al zo ; iemand kan tig donorcodicils bij zich hebben, maar als de familie bezwaar maakt, wordt dat echt niet zondermeer genegeerd. Het is dan de taak van de arts heel goed voor te lichten en uit te leggen en angsten en vooroordelen weg te nemen. Het enige verschil eigenlijk met het huidige systeem zal zijn, dat in elk geval bekend is wat de wens van de overledene was, en bij ene nadrukkelijk NEE hoef je dat traject vervolgens helemaal niet in. In de praktijk zullen artsen het praatje dus veel en veel vaker moeten houden, maar wel met als resultaat veel meer donororganen. Het effect van de nieuwe wet zal vooral zijn dat mensen nu meer gedwongen worden er bij leven over na te denken, en ook echt stappen te ondernemen als je niet wilt. Met het JA-systeem dat we nu hebben, "missen" we heel veel donoren simpelweg omdat ze nooit de moeite hebben genomendat even vast te leggen. http://www.transplantatiestichting.nl/columns/gert-van-dijk/organen-uitnemen-tegen-de-wens-van-de-familie Toegevoegd na 52 seconden: Officieel is er inderdaad geen toestemming nodig, maar geen arts zit te wachten op emotionele of heftige scenes op de IC, dus in de praktijk zal er ECHT wel overlegd worden tot eenieder tevreden is met de beslissing.

Als de nieuwe wet goedgekeurd wordt, dan is het inderdaad zo dat men jouw organen mag gebruiken, tenzij jij hebt aangegeven dat je dit niet wilt. Eigenlijk precies het tegenovergestelde van wat nu gebeurt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100