Waarom worden bepaalde landen veroordeeld voor het doen van kernproeven?

Ik zie een bericht op nu.nl dat Noord Korea een kernproef heeft gedaan en dat hierover morgen een spoed beraad over gehouden word.

Dat de VN vroeger al eens sancties heeft opgelegd.

Eerder was dat ook al bij Iran het geval.
Of de inval van Amerika in Irak vanwege "massa vernietigingswapens"

Wie bepaald dat? Waarom mogen bepaalde landen dat niet en andere landen wel.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit wordt bepaald door de gevestigde orde. Een aantal landen hebben al zeer lang kernwapens, zoals US, Rusland, Frankrijk. De nieuwere landen die op dit moment kernproeven doen zijn allemaal landen die in conflict zijn. Iran, India, Pakistan en dus ook Noord Korea. Een atoombom geeft zo'n gigantische schade dat het gigantische gevolgen gaat hebben als er iemand in zo'n land zit (vaak als dictator, of als 1 iemand met zeer, zeer veel macht) met dusdanige macht dat 1 persoon kan bepalen of er gelanceerd gaat worden (en dat mensen daar dan ook nog eens naar gaan luisteren). Het gevaar is te groot dat zo'n wapen ingezet gaat worden (zeker vanuit gekte, zoals bij Kim Jong Un). De gevolgen zijn niet te overzien en dit wil je reguleren. En als dat is vanuit een paar landen die deze wapens al hebben, so be it.

Omdat dat zo is afgesproken in het Internationale verdrag ter preventie van de verspreiding van nucleaire wapens. Dit is het meest ondertekende ontwapeningsverdrag wat er is (alleen niet ondertekend door India, Pakistan, Israel en Zuid-Sudan (die daar waarschijnlijk gewoon nog niet aan toegekomen is), Noord-Korea heeft zijn steun hieraan ingetrokken) Aangezien dus verreweg het grootste deel van de wereld het hier met elkaar eens is, geeft dat een basis om landen die hier niet naar handelen vanuit de VN (dus eigenlijk namens alle landen) sancties op te leggen. Je kan dit vergelijken met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat ook bindend wordt geacht voor Europese landen die die niet ondertekend hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100