waar is het maken grappen op Schiphol strafbaar gesteld?

Schiphol een week geleden. een vrouw moet haar tas openmaken, haar man zegt glimlachtend 'jij zou die handgranaat toch niet meenemen'. de reactie: u kunt zoiets beter niet zeggen want daar staat een boete van 750 euro op. Humor, ho maar! de vraag is, wie kan een dergelijke boete opleggen, waar is dat geregeld en komt daar een ovj of rechter aan van pas?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De marechaussee op Schiphol kan reizigers oppakken die bij wijze van grap zeggen dat ze een bom of een wapen bij zich hebben. Het gaat om passagiers die bij het inchecken, de veiligheidscontrole of in het vliegtuig een geintje maken. De marechaussee is verplicht de grapjas aan te houden. De boete kan hoog oplopen. Bovendien weigeren luchtvaartmaatschappijen passagier na aanhouding mee te nemen, waardoor hij zijn vlucht mist. Als de koffer van de reiziger al aan boord van het vliegtuig is, wordt deze verwijderd. In zo'n geval proberen luchtvaartmaatschappijen vaak de schade van de vertraging te verhalen op de komiekeling. In vakantieperiodes komt het vaakr voor, men is dan in een uitbundige stemming. Een douanier kan ook anders reageren , maar dat is geen standaard. Of ik wapens draag, vraagt hij. Ik draag niet eens sieraden als ik vlieg. Ik besluit dat het een grap is. 'Helaas niet,' zeg ik. Ik weet niet waarom ik dat zeg en of het slim is zoiets te zeggen op een vliegveld. De douanier haalt zijn schouders op en zegt 'Ik had het niet erg gevonden.' Ik lach, onbegrijpend, want ik had niet verwacht dat hij een stapje verder zou gaan. http://www.volkskrant.nl/vonk/hier-kun-je-op-schiphol-nog-grappen-dat-je-een-wapen-draagt~a4051016/ De van Koerdistaanse afkomst columniste en regisseuse Beri Shalmashi is natuurlijk niet “iedereen”. George Orwell schreef het al in Animal Farm: “alle dieren gelijk zijn, maar sommige meer gelijk zijn dan andere.” Dat geldt ook voor de mensen. Toegevoegd na 39 minuten: Passagiers kunnen door het maken van dergelijke grappen een systeem onder druk zetten. Soms moet plotseling de gehele organisatie aangepast worden. Bommen- en granatengrappen worden op Schiphol afgedaan met een standaardboete. Deze dekken de kosten niet als de grappen leiden tot hoge kosten door de onnodige vertragingen. Het maken van zulke grappen wordt aangemerkt als een overtreding van de openbare orde. De boete is gebaseerd op het verstoren van de openbare orde en op artikel 7 van de luchtvaartwet. Toegevoegd na 54 minuten: Het begrip openbare orde is erg breed. De delicten zijn vastgelegd in verschillende wetten. Bij overtreding van de openbare orde krijgt men meestal een geldboete. Toegevoegd na 5 uur: Het is de Officier van Justitie als vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie die de strafbeschikking oplegt.

Grappen maken op Schiphol is niet strafbaar maar een opmerking als "Je zou die handgranaat toch niet meenemen" is op een luchthaven op zijn zachtst gezegd een onverstandige opmerking. Ik heb, op Schiphol, gezien hoe iemand die dacht lollig te zijn, iets soortgelijks richting een vriend te roepen, door de beveiliging keurig netjes uit de rij werd genomen en ik heb hem niet meer teruggezien. Ik kan mij voorstellen dat je meegenomen wordt, een ondervraging krijgt en volledig gefouilleerd wordt. Aan het eventueel wel of niet halen van een vlucht heeft men dan geen boodschap meer. En een boete in zo'n geval zou zomaar kunnen (net als dat je een boete kunt krijgen als je een vinger naar een agent op steekt). Ik vraag mij ook af wat het gevoel voor humor is bij mensen die in een hoog beveiligd gebied rare provocerende opmerkingen plaatsten. Die beveiliging is al vervelend genoeg maar die is er niet voor niets. Namelijk omdat er gekken rondlopen die er geen been in zien een heel vliegtuig op te blazen om een of ander vaag persoonlijk, politiek of religieus motief. In dat gebied zitten ze echt niet op andere categorieën gekken te wachten.

Het gaat niet het maken van grappen. Maar het moment en tegen wie. Als de grap op gevat kan worden als belediging van ambtenaar in functie dan is het strafbaar. Als je niet de waarheid zegt tijdens een veiligheidscontrole dan is het strafbaar. Schiphol is een bedrijf, dus mag aan alle bezoekers bedrijfsregels opleggen. De meeste controles worden gedaan door medewerkers van Schiphol, die namens de Koninklijke Marechaussee controleren. Maar de marechaussee luistert en kijkt meer bij deze controles. En deze mogen de boetes uitdelen. Ook zal de luchtvaartmaatschappij kosten in rekening brengen als je de luchtveiligheid in gevaar gebracht hebt of daar grappen over maakt. Vooral als je daardoor je vlucht mist of dat baggage uit het vliegtuig gehaald dient te worden. De waarschuwing is oprecht en geeft de grenzen aan waarover wel en waarover geen grappen gemaakt kunnen worden. Nu is de grap duidelijk en gemaakt in het Nederlands tegen een iemand die Nederlander is. Maar als je dezelfde grap maakt in het buitenland of in een buitenlands taal, dan komt de grap niet over en dan heb je een probleem. Wees altijd voorzichtig met het maken met grappen, want wat voor de één een grap is, is voor de ander niet. Toegevoegd na 31 minuten: De Marechaussee heeft dezelfde bevoegdheid als de normale politie, maar mag meer en sneller optreden, dus het komt wel voor de rechter en ovj komt er aan de pas. Maar het woord van de Marechaussee weegt wel zwaarder. En hou rekening dat veel mensen die vliegen gespannen zijn en niet iedereen in vakantie stemming is. Als je gaat vliegen voor vakantie dan is iedereen uitgelaten en maakt grappen. Maar het personeel is niet in vakantie stemming en gewoon aan het werk en dienen serieus en scherp te zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100