De belasting werkt niet met 'teruggave' maar met een verrekening. Op 1 januari is niet bekend wat je dat jaar aan inkomen en aftrekposten zult hebben. Je kunt een inschatting maken en als je denkt terug te krijgen, dien je een verzoek tot voorlopige teruggave in. Als het jaar voorbij is, weet je wel wat je exact aan inkomsten en uitgaven hebt gehad en welke situaties er eventueel veranderd zijn die invloed hebben op de te betalen belasting (ander koophuis, ziekte, trouwen of scheiden etc). Je kunt dan exact berekenen wat de belasting had moeten zijn, het teveel of te weinig betaalde verreken je met de aanslag die op de aangifte volgt.
Een voorlopig teruggave is om mensen niet in financiële problemen te brengen om de maandelijkse lasten te voldoen en niet de ruimte hebben (of willen) om in één keer te verrekenen.
Eigenlijk is de maandelijkse loonheffing een voorlopige belasting betaling, pas aan het eind van het jaar weet je wat het exact had moeten zijn. Dus naast voorlopige teruggave is er voorlopige betaling, zodra beide definitief zijn en zijn aangegeven via een aangifte volgt verrekening van de werkelijke bedragen.