Waarom heeft Obama de Amerikaanse verkiezingen gewonnen?

Obama heeft de verkiezingen gewonnen. Echter wordt er pas later gestemd door de gekozen kiesmannen tussen Obama en Romney. Kiesmannen bestaan uit de leden van de senaat en het Huis van Afgevaardigden (?). Hoe kan het dat de Republikeinen een grote meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden en toch Obama wordt gekozen als president?

Weet jij het antwoord?

/2500

In het Amerikaanse systeem is het zo dat wanneer een kandidaat in een staat de meeste stemmen behaalt, alle kiesmannen (ongeacht of ze democraat of republikein zijn) naar deze kandidaat gaan.

Het is niet zo dat de kiesmannen parlementsleden of senatoren zijn. Elke partij stelt per staat een lijst met kiesmannen voor. Wanneer bijvoorbeeld in Californië Obama de meeste stemmen krijgt zullen "zijn" 55 kiesmannen hem voordragen als de kandidaat van Californië. Dit gaat zo door voor elke staat (iedere staat heeft een ander aantal kiesmannen) tot de kandidaat de benodigde 270 kiesmannen achter zich staan heeft. Obama heeft de verkiezingen gewonnen omdat hij vooral goed scoort in de dichtbevolkte staten - en dus ook de staten waar de meeste kiesmannen te behalen zijn. Het Huis van Afgevaardigden wordt rechtstreeks verkozen waardoor ook in de "Democratische" staten wel eens Republikeinen verkozen geraken. Wanneer er minder Democraten in de "Republikeinse" staten worden verkozen dan heb je het resultaat dat de Republikeinen een meerderheid hebben in het Huis.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100