Als je gekozen wordt voor het CDA en na 1 jaar overstapt naar de PvdA en dan na 1 jaar uit de kamer vertrekt,van wie is dan die zetel ?

Van het CDA of van de PvdA

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De Kieswet kent geen politieke partijen, maar gaat uit van lijsten met kandidaten. Zetels worden eerst toegekend aan een lijst en dan binnen die lijst aan een kandidaat. Dat hangt af van het aantal voorkeurstemmen en de plaats op de lijst. Als een kandidaat via een CDA-lijst een zetel heeft gekregen, kan hij met die zetel doen wat hij wil, zolang hij er zelf op blijft zitten: hij kan uit de fractie gaan of zich bij een andere fractie aansluiten (al zal hij dan wel als partijlid worden geroyeerd - maar dat heeft geen invloed op de zetel zelf). Maar: geeft hij de zetel op, dan wordt die opnieuw toegewezen aan het CDA. De PvdA (in ons voorbeeld) kan de zetel niet claimen.

Is geheel afhankelijk van de manier waarop je in de kamer gekozen bent. Ben je gewoon als lid in de kamer verkozen blijft de zetel in eerste instantie gewoon bij het CDA als men lid wordt van de PVDA waar men daar verder gaat op een zetel die een ander verlaten heeft. Is men op voorkeursstemmen in de kamer gekomen (dus door een grote meerderheid aan stemmen in de kamer gekozen) zal men na het opzeggen van het CDA lidmaatschap geen zetel kunnen nemen in de PVDA, PVDA zal u niet alleen het lidmaatschap weigeren, het is ook politiek incorrect, u bent namelijk verkozen als kamerlid met andere doelstellingen dan die PVDA heeft.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100