Als Premier Rutte in het regeringsvliegtuig zit en dit wordt gekaapt, wie is dan Commander in Chief?

Ik zou graag weten of dit de vice-premier is of de minister van defensie of de minister van veiligheid of in elk geval wie. En stel dat de Premier het niet overleeft, wie wordt dan de premier van Nederland? Mocht dat de vicepremier zijn, hoe zit dat dan als er meerdere vice-premiers zouden zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een vicepremier of viceminister-president is plaatsvervanger van een premier of minister-president. In het algemeen vervangt de vicepremier de premier of minister-president bij kabinetsvergaderingen wanneer de premier of minister-president in het buitenland is, bij ziekte of bij andere afwezigheid voor korte of langere tijd. De vicepremier neemt ook de taken van de premier over wanneer hij of zij niet meer in staat is het land te regeren. Het eerste deel van het woord is afkomstig van het Latijnse woord vice dat in plaats van betekent. Een kabinet kan meerdere vicepremiers bevatten. Tijdens het kabinet-Balkenende III was Gerrit Zalm (VVD) de enige vicepremier. In het kabinet-Balkenende IV fungeerden Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (CU) als de respectievelijke vicepremiers. In het kabinet-Rutte I was Maxime Verhagen (CDA) de enige vicepremier. In het kabinet-Rutte II is Lodewijk Asscher (PvdA) de enige vicepremier Bij meerdere vicepremiers wordt er ter plekke een taakverdeling afgesproken.

Bronnen:
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Vicepremier

Volgens de grondwet (artikel 97.2) heeft in Nederland de regering het oppergezag over de krijgsmacht (en dus niet een bepaald persoon). De regering (koning en ministers) zal in dat geval nog best kunnen functioneren. De vice-premier (en dat is momenteel Lodewijk Asscher) zal in dat geval de rol van voorzitter van de ministerraad op zich moeten nemen.

Wij hebben een commandant der strijdkrachten dus probleem opgelost

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100