Mag de politie mij in eigen huis aanhouden?

Ik wordt in mijn tuin aangesproken door politie omtrent een klacht en wordt bedreigd met aanhouding als ik mij niet direct wil legitimeren. Verder wordt mijn bootregistratie gesommeerd beschikbaar te stellen zonder dat een strafbaar feit werd vast gesteld. Mag de politie dat doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het bovenstaande antwoord klopt: je kunt in je eigen huis worden aangehouden door de politie. Echter kunnen ze je niet zomaar meenemen wegens het niet bij je dragen van een ID, als ze geen gegronde reden hebben je daarnaar te vragen. Als zij geen gegrond vermoeden hebben van jouw schuld aan een strafbaar feit, hoef jij je niet te legitimeren, dus hebben ze ook niets met je ID te maken. Over je bootregistratie weet ik echter niets...

Politie moet zich altijd allereerst legitimeren. De aanklacht moet wel worden uitgelegd en waarom. Het niet hebben van een ID kan altijd leiden tot aanhouding (meenemen naar het bureau). Op de feitelijke vraag; kan de politie je in je eigen huis aanhouden, is het antwoord altijd ja. Voor huiszoeking gelden weer andere regels.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100