Wordt de laatste jaren meer werk gedelegeerd door ministers (zie toelichting)?

Vaak als je de laatste jaren iets over bijvoorbeeld belastingzaken hoorde was dat een uitspraak van staatssecretaris De Jager, ik heb me wel eens afgevraagd waarom de minister dat soort uitspraken niet zelf deed.

Mijn vraag is dan ook, is het sinds een jaar of 4 tot 6 zo dat er meer werk gedelegeerd wordt richting staatssecretarissen dan voorheen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Men dacht zestig jaar geleden aan een nieuw soort directeur-generaal, die de minister administratieve taken uit handen zou kunnen nemen. Deze functionaris zou een ambtelijke status hebben, maar wel samen met de minister moeten aftreden. De gedachte hierachter was om voor de ministers meer assistentie te creëren en zodoende uitbreiding van het aantal departementen tegen te gaan. Een soort politiek ambtenaar dus. Bij de grondwetsherziening van 1948 ging men een stapje verder door deze politieke ambtenaar ook politieke handelingen te laten verrichten. De staatssecretaris was geboren. De doelstelling bleef ontlasting van de drukbezette minister, en wellicht minder departementen. De geschiedenis leert dat het bestaan van staatssecretarissen inderdaad de ministers meer ruimte heeft gegeven om zich te concentreren op de hoofdlijnen van het beleid en belangrijke kwesties. Maar ik zie geen ontwikkelingen daarin de paar laatste jaren.

Dat was altijd al zo. Ministers en staatssecretarissen verdelen het werkpakket.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100