Waarom vergadert de Tweede Kamer regelmatig tot diep in de nacht door, en worden debatten 's nachts niet geschorst tot een later tijdstip overdag?

Ik begrijp dat de agenda van de Tweede Kamer vol is, maar er kan toch een wel een betere oplossing worden bedacht dan doorvergaderen tot diep in de nacht? De nadelen van 's nachts vergaderen lijken mij groter dan de voordelen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Simpelweg om meteen een besluit te forceren. Op een gegeven moment gaat men tot stemming over en komt er een einde aan de affaire Plasterk. Men kan daarna weer inhoudelijk aan het werk, hoewel de gemeenteraadsverkiezingen nog wel aanleiding geven wat controverses te benadrukken.

De nadelen zijn juist de voordelen. De strategie achter nachtelijk doorvergaderen is het verhogen van de druk op elkaars schouders. De deelnemers worden zichtbaar moe, wat geirriteerd, minder scherp. Er is minder tijd een goed geformuleerd antwoord te geven (of gesouffleerd te krijgen) en de kans dat je met open ogen in een valkuil loopt is groter. Dergelijke debatten uitstellen tot een later moment, als iedereen zijn huiswerk heeft gedaan en uitgeslapen is, kan ervoor zorgen dat de waan van de dag een affaire wordt die maandenlang voort blijft sudderen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100