Waarom is Haarlem de hoofdstad van Noord-Holland

Je zou toch verwachten dat Amsterdam deze functie ook zou vervullen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Na de Franse overheersing ontstond in 1810 de provincie Noord-Holland. Een bestuurlijke strijd tussen Amsterdam en Haarlem om de hoofdstad van de provincie te worden, werd door Haarlem gewonnen. Een politieke keuze dus uiteindelijk ...

Hoe hoofdsteden 'gekozen' worden weet ik niet. Het is waarschijnlijk historisch gewoon zo gegroeid. In andere provincies is ook niet de meest 'logische' stad de hoofdstad.

Haarlem heeft een rijke historie maar dé reden dat zij ooit tot provinciale hoofdstad is verkozen zal alles te maken hebben met een ongetwijfeld sterke lobby.

Misschien omdat na de troonsbestijging van Willem 1 Haarlem regeringszetel was.

Volgens wiki: De gemeente telt 148.220 inwoners en is daarmee na Amsterdam de tweede stad van Noord-Holland. Aangezien Amsterdam al een hoofdstad is, is denk ik gekozen voor de 2e stad.

Na het einde van de Franse tijd (1810) werd er één grote provincie Holland opgericht, die in 1839 vervolgens wegens onbestuurbaarheid in tweeën gedeeld werd. Na een bestuurlijke strijd werd besloten dat de Kennemer hoofdstad Haarlem en niet Amsterdam de hoofdstad van de nieuwe provincie zou worden

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kennemerland

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100