wat gebeurd er als er geen coaltie mogelijk is ?

Als er na de komende verkiezingen geen coaltie mogelijk is. (dus er kan geen meerderheid gevormt worden in de coalitie )Wat gebeurd er dan moeten we dan weer gaan stemmen

Weet jij het antwoord?

/2500

Er kan altijd een coalitie gevormd worden, al zitten er dan veel partijen in die coalitie en zal er dus door iedereen heel veel water bij de wijn gedaan moeten worden. Het wordt dan waarschijnlijk ook een onstabiele coalitie.

dan moet er weer opnieuw gestemd worden

Er wordt eerst een informateur aangesteld,en later een formateur. Als die er echt niet uitkomt (formatie mislukt), wordt er een ander informateur aangesteld. Als de partijen niet met elkaar willen samenwerken, en er zo geen meerderheid komt, wordt er uiteindelijk inderdaad opnieuw gestemd, maar dat kan wel een paar maand duren. Vaker zie je dan dat er korte tijd geregeerd wordt, en het kabinet snel valt, en dan moet er ook opnieuw gestemd worden (zoals Balkenende III)

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Informateur

Er zijn meerder mogelijkheden: - De op 1 na grooste partij mag proberen een coaltie te vormen. - Er komt een minderheidskabinet(blijft echter niet lang zitten) - Er komen nieuwe verkiezingen. Welke optie word gebruikt verschilt per situatie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100