Welke mensen tellen de stemmen na een verkiezing?

Door wie worden de stemmen na de gemeenteraadsverkiezingen geteld? Kan je je ergens opgeven als stemmenteller of worden de stemmen door mensen van de overheid geteld?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Stembureaumedewerkers. En dit zijn mensen die: "Iedereen van 18 jaar of ouder die vriendelijk en correct met mensen om kan gaan, in een team kan functioneren, administratieve ervaring heeft, flexibel en accuraat is komt in aanmerking. De stembureaus zijn op een verkiezingsdag geopend van 7:30 tot 21:00. " Aan het eind van de avond tellen zij de stemmen.

Bronnen:
http://www.alphen.com/nieuws/bericht/leden...

Vrijwilligers die daarvoor een kleine vergoeding krijgen. Je kan je zeker opgeven als stemmenteller. Vraag het even bij je gemeente

In het ene land mensen die als integer worden beschouwd en in het andere land mensen die omkoopbaar zijn.

Ze worden vaak aangeworven via uitzendburaau's. Ik was laatst op zoek naar een bijbaantje, toen ik een vacature tegenkwam als stemmen-teller.

Ik werk dit jaar als stembureau-medewerker in Groningen. Men kan tot 21:00 uur stemmen. Daarna worden de stemmen volgens bepaalde protocollen geteld, door de 5 stembureau-medewerkers, die heel de dag het stemkantoor hebben bemand. Op drukke kantoren kan het team aangevuld worden met extra tellers. Je krijgt hier een geldelijke vergoeding voor. Opgeven kan bij de gemeente. Echter dit opgeven dient maanden voor de verkiezingen al te gebeuren. Voor deze verkiezingen zul je je dus hoogstwaarschijnlijk niet meer als stemmenteller kunnen inzetten. Wat wel kan is tijdens het tellen aanwezig zijn als publiek. Deze mogelijkheid wordt geboden, omdat het tellen transparant en controleerbaar moet zijn voor het volk. Als je dit wilt, moet je gewoon zorgen dat je rond 21:00 uur in het stembureau bent.

Veel stemmentellers zijn gemeenteambtenaren die op die dag gewoon doorbetaald worden en ook nog zo'n 150 euro vergoeding krijgen. Dubbelop betaald dus. Het is dan ook zo populair dat het voor buitenstaanders nauwelijks mogelijk is er tussen te komen. Toegevoegd na 1 minuut: Maar in principe kan iedere stemgerechtigde burger stemmenteller worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100