Waarom vindt de kroning van de Nederlandse koning in een kerk plaats?

Ik kan mij ook wel een andere plek voorstellen, zoals de Amsterdam Arena of theater Carré. Ik dacht, dat in Nederland een scheiding bestaat tussen kerk en staat.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit heeft te maken met de historie. In de grondwet is vastgelegd dat de eed aflegging gebeurt in het huis god's daar de koning ook de steun vraagt aan god (zowaarlijk helpe mij god almachtig). De scheiding van kerk en staat betekend alleen dat een kerkelijke macht geen eisen mag stellen aan de wetgeving voor Nederland, niet dat er geen kerkelijke invloeden mogen zijn binnen onze staat. Zou het geloof geen rol meer mogen spelen binnen onze staat zouden een aantal politieke partijen per direct verboden moeten worden.

Hoewel de plechtigheid in een kerk plaatsvindt, heeft de huldiging geen godsdienstig karakter. De betekenis ervan is puur staatsrechtelijk. De grondwet schrijft voor dat de inhuldiging moet plaatsvinden in de hoofdstad Amsterdam, tijdens een openbare verenigde vergadering van de Staten-Generaal (de Eerste en Tweede Kamer). Bij de inhuldiging zweert of belooft de koning trouw aan het statuut voor het koninkrijk en aan de grondwet. Toegevoegd na 1 uur: Het Rijksmuseum is geen restaurant, maar toch vond daar het afscheidsdiner plaats. Omdat het een mooie entourage is. Zo is de Nieuwe Kerk beter dan bijvoorbeeld de raadszaal van het Amsterdamse gemeentehuis, om de inhuldiging in plaats te laten vinden. Er kunnen veel mensen in, en het geeft een speciale sfeer.

Bronnen:
http://www.koninklijkhuis.nl/encyclopedie/...

De keuze voor de Nieuwe Kerk is destijds bij Willem I in 1814 gekozen als locatie voor de inhuldiging omdat het dichtbij het Paleis op de Dam lag. Niet religieuze maar praktische motieven lagen hieraan ten grondslag. Nederland kent inderdaad een scheiding een kerk en staat en de inhuldigingsplechtigheid heeft dan ook uitsluitend een staatsrechtelijk karakter. In theorie zou de inhuldiging ook plaats kunnen vinden in de Amsterdam Arena of theater Carré, de enige voorwaarde is dat de ceremonie in de hoofdstad Amsterdam moet plaatsvinden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100