Waarom zijn er in Amerika maar twee politieke partijen? En die partijen kunnen toch telkens er een nieuwe president is, van henzelf deze keer, ...

... alles afschaffen wat de vorige president verwezenlijkt heeft?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is allemaal historisch zo gegroeid. Het begon ooit met twee partijen, de Federalisten and the Anti-Federalisten. Die zijn doorgegroeid naar de Republikeinen en de Democraten. Een tweedeling die het land door politiek door midden splitste. Stemgedrag wordt doorgegeven van ouder naar kind. Eén van de verklaringen waarom er verder geen politieke partijen zijn bijgekomen is de scheiding van staat en kerk. Partijen zoals het CDA kun je niet oprichten in de USA. Maar je kunt wel gewoon politieke partijen oprichten hoor. Alleen is het twee-partijstelsel zo ingeroest in de samenleving daar dat het de vraag is of dat zin heeft.

Er zijn ook kleine onafhankelijken in de Amerikaanse parlementaire politiek, maar die hebben slechts een marginale positie. Als de Amerikaans legislatuur op dezelfde wijze is geregeld als in Nederland, dan kunnen wetten niet zomaar worden afgeschaft. Wel kunnen nieuwe wetsvoorstellen leiden tot het effectief ongedaan maken van voorgaand beleid.

Voordelen zijn dat er geen versnippering is van het politieke landschap waar bij elke verkiezing men heksentoeren moet uithalen om een coalitie te bereiken die een meerderheid heeft. (zie bv Belgie) Nadelen zijn de extreme polarisatie van standpunten : bv. de gezondheidszorg , overheidinmenging, wapenverbod. Dat men alles kan afschaffen is ook niet zo evident . Dan zal men alles in het werk stellen om dit uit te stellen, te lobbyen en zo vele ander technieken ,eigen aan de parlementaire democratiën.

Het Amerikaanse systeem is gericht op het activeren van tegenstellingen, zodat er zo min mogelijk kan worden geregeld. De politioeke filosofie is 'een zo klein mogelijke overheid is de beste overheid'. Het Amerikaanse volk, arm en rijk, wil niet anders. Obama gaat daar tegen in en dat zal hem de kop kosten. Carter ging zelfs uit van zero-balancing: een nieuwe president erfde niet van de voorganger: geen budgetten, geen langlopende afspraken enz. De founding father hebben het met opzet zo geregeld dat zowel de president als de beide kamers altijd tegengestelde belangen hadden. Daar valt veel voor te zeggen. Alleen regelneven als Kok en het huidige kabinet willen de burger kompleet inkapselen. Wil je meer lezen, zoek dan maar in WiKi: 'John Locke' en 'Hobbes'

Er zijn trouwens meerdere politieke partijen. Een president heeft niet zoveel macht als mensen vaak denken. Obama wil graag een nieuw zorgverzekeringsstelsel. Maar hij gaat verliezen waarschijnlijk, omdat de republikijnen dwars leggen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100