Kan Koningin Beatrix na haar troonsafstand, ooit opnieuw koningin worden?

Stel dat haar zoon er een puinhoop van maakt... en/of na verloop van tijd, geen koning meer wil zijn...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er is een volgorde van rechthebbenden op de troon, op het koningschap, met bovenaan de persoon met het meeste recht op de troon en dan afnemend. Koning is/wordt diegene die de meeste rechten heeft op de troon, dit recht is levenslang, tenzij van dit recht afstand wordt gedaan. Je kunt dus geen Koning(in) (staatshoofd) worden zolang er nog iemand in leven is met meer recht op de troon (hoger op de lijst) dan jij. Tot 30 april is Beatrix degenen met het hoogste recht om Koning te zijn. Dan doet zij afstand van haar recht om koning te zijn. Eenmaal afstand gedaan van dit recht, kan zij nooit meer aanspraak maken op de troon. Als we spreken van afstand doen van de troon dan bedoelen we afstand doen van het recht op de troon, en dat recht krijg je niet terug.

Nee, na abdicatie kan dat niet meer. Die heeft hetzelfde gevolg als overlijden. Als Alexander aftreedt, wordt Amalia koning. Het werk wordt tot haar meerderjarigheid uitgevoerd door een regent.

De Grondwet bepaalt dat de lijn van troonopvolging is voorbehouden aan bloedverwanten van de Koning tot in de derde graad. Vanaf het moment dat de Prins van Oranje Koning is geworden begint de lijn van de troonsopvolging bij zijn kinderen: de Prinses van Oranje, Prinses Alexia, Prinses Ariane. Daarna zijn Prins Constantijn, diens kinderen en tot slot Prinses Margriet de mogelijke troonopvolgers. Aangezien Prinses Beatrix niet is opgenomen in deze officiële rij, blijkt dat de formele afstand die zij van de troon doet onherroepelijk is. Als de Koning zou overlijden, maar zijn moeder die afstand deed nog leeft, dan kan de moeder niet opnieuw Koningin worden.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ko...

Na haar overlijden zal weer 'Koningin Beatrix' heten, maar de functie (als ze nog leeft, uiteraard) kan ze niet opnieuw uitoefenen tenzij de wet aangepast wordt.

Nee, koningin Beatrix zal nooit meer koningin kunnen worden. In de troonopvolging 'systeem' kan je zien wie de volgende troonopvolger dan zal zijn. Wanneer Willem alexander aftreed (of dood gaat?) dan gaat de troon naar Prinses Catharina Amalia wanneer dat die kan gaat het na nummer 3, 4, 5, Ect... Hier nog even goede uitleg: 1. Als de Koning dood is, wordt zijn oudste kind Koning. 2. Als het oudste kind van de Koning dood is, wordt zijn oudste kind Koning. Dat is dus het kleinkind van de overleden Koning. 3. Als dat kleinkind ook dood is, wordt zijn oudste kind Koning. Dat is dus het achterkleinkind van de overleden Koning. 4. Als het oudste kind van de Koning dood is en zelf geen kinderen heeft, wordt het op-één-na-oudste kind Koning. Daarna komen zijn kinderen en de kinderen van zijn kinderen. 5. Als de overleden Koning geen kinderen heeft, wordt zijn oudste broer of zus Koning. Daarna komen de kinderen van die broer of zus. 6. Als de overleden Koning geen broers of zussen heeft, wordt het oudste kind van zijn opa en oma Koning. Daarna komen de andere kinderen van zijn opa en oma. Toegevoegd na 1 minuut: Dus zo als je ziet kan de beatrix niet meer koningin worden.

Bronnen:
http://www.denederlandsegrondwet.nl/935300...
http://www.koninklijkhuis.nl/encyclopedie/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100