Optreden politie bij achtervolgingen. Zie uitleg.

Hoi allemaal.

Laatst was er een politieachtervolging op de snelweg vlakbij ons. Met helikopter, alles erbij.

Dit zette mij aan het denken. Geeft de Politie in Nederland ook wel eens een tikje tegen de achterkant van de bumper om zo de auto te laten "spinnen"? Dit gebeurt in andere landen namelijk wel (oa Amerika).

Weet jij het antwoord?

/2500

In princip doet men dat in NL niet, tenzij er een direct en acuut gevaar voor anderen is en deze oplossing dat voorkomt. De politie hier zal eerder afstand nemen en eventueel zelfs de criminelen laten gaan wanneer het te gevaarlijk wordt. en reken maar dat op de americaanse wijze mensen van de weg te drukken een gevaarlijke actie is.

Dit gebeurt absoluut! Zware criminelen worden echt van de weg gereden als dit nodig is om ze tot stilstand te dwingen. Ook al raakt een politieauto hierdoor zwaar beschadigd! Het zal echter niet dagelijks gebeuren.

Binnen de politie bestaan er arrestatieteams. Deze teams worden wel degelijk opgeleid om in dringende situaties auto's uit te schakelen. Denk daarbij niet aan de taferelen die je op televisie ziets waar men botsautootje aan het spelen is. Om een auto uit te schakelen hoef je maar 1 goed geplaatste tik met je eigen auto uit te delen, echter dit moet je wel leren. Het is in ons kleine Nederland handiger om goed gebruik te maken van communicatie middelen om te zien waar de " crimineel" heen gaat en hem op het juiste moment aan te houden. Denk niet dat je als politieman de dood van bv een jongen van 16 jaar zonder rijbewijs die de auto van zijn vader leende en daarom niet wil stoppen, op je geweten wil hebben. Doordat je hem "even" van de weg drukt met alle risico's die daar uit voort vloeien.

Ha, die TimB; Dat soort acties wordt de gewone Nederlandse pliesies niet geleerd, enkel de mensen van arrestatieteams of bijstandseenheden. De kans dat je dat op het Acht Uur Journaal zult zien over een een actie in ons land is dus heel klein.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100