Kan je Defensie-materiaal als tanks e.d. overkopen als particulier zijnde?

Door de 'bezuinigingen' gaan alle tanks weg en worden verkocht. Ook andere onderdelen worden wegbezuinigd maar kan je als particulier op de een of andere manier contact opnemen en zoiets als bieden op materieel dat niet eens in de verkoop stond maar wel verkocht mag worden? Denk hierbij aan transportvliegtuigen als de C130 of helikopters?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Neen: Strategisch defensiematerieel wordt om veiligheidsredenen niet aan Domeinen overgedragen. De verkoop van dit materieel gebeurt ook niet openbaar, maar op basis van onderhandelingen met andere overheden. Vanwege de aard van het materieel en materiedeskundigheid vindt dit in nauwe samenwerking plaats tussen Domeinen en Defensie. Verkoop is alleen mogelijk aan landen die voldoen aan de criteria van het Wapenexportbeleid. Ook is een exportvergunning vereist.

Bronnen:
http://www.defensie.nl/dmo/verkoop/

Officieel niet (zie onder) maar toch zijn er oorlogsmusea die beschikken over (zeer) oud defensiematerieel waaronder tanks en gevechtgsvliegtuigen en dat zijn lang niet allemaal musea die eigendom zijn van de overheid. Misschien is het zo, dat het weer wel kan als het materiaal een bepaalde ouderdom heeft en het openbaar toegankelijk is. Uiteraard moeten dan eerst maatregelen worden genomen waardoor het materieel niet meer als zodanig te gebruiken is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100