Waar kan ik, als ik klachten heb, over een medewerker van Sociale Zaken van een gemeente, dat melden aan een objectieve instantie?

Bv over de wijze waarop ik behandeld wordt als een cliënt die in de bijstand zit.

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij mijn weten kun je in dit soort gevallen terecht bij de Nationale Ombudsman. Zie bron voor de link. Succes ermee in ieder geval!

Volgens mij heeft elke sociale dienst een onafhankelijke klachtencommissie. Dit zijn vaak mensen van buiten de organisatie, die klachten van cliënten beoordelen. Je kunt je ook wenden tot de Nationale Ombudsman.

De gemeente heeft - als het goed is - zelf een onafhankelijke klachtencommissie. Daar kun je een klacht indienen, en waarschijnlijk word je dan uitgenodigd voor een gesprek. Mocht je er met de gemeente samen niet uitkomen, of mocht je binnen een termijn van zes weken geen antwoord krijgen op je brief, dan kun je de nationale Ombudsman aanschrijven. Die behandelt speciaal klachten over overheidsinstanties. (En wordt vaak onterecht genoemd als het gaat over een conflict met hele andere instanties, maar bij een probleem met een overheidsinstantie kun je dus bij hen terecht. De regel is wél dat je altijd eerst de reguliere klachtenprocedure van de instantie zélf doorloopt, anders zal je klacht bij de Ombudsman niet in behandeling worden genomen.) Toegevoegd na 1 uur: Citaat van site vermeld in bron: "De Nationale ombudsman is een voorziening ‘in de tweede lijn’. Mensen met een klacht moeten eerst gebruikmaken van de klachtregeling bij de overheidsinstantie. Pas als u er samen met de overheidsinstantie niet uitkomt, kan de Nationale ombudsman uw klacht behandelen."

Bronnen:
http://www.ombudsman.nl/over-de-nationale-...

Hoe de klachtenregeling precies is ingericht verschilt per gemeente. In eerste instantie dien je je klacht in bij de gemeente zelf. Grotere gemeenten hebben vaak een aparte afdeling die klachten behandelt. Kom je er met de gemeente niet uit, dan kun je naar een ombudsman. De grote gemeenten hebben een eigen onhankelijke ombudsman. Een andere mogelijkheid is de Nationale Ombudsman.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100