Hoe kan een pvda-lid voorzitter zijn van de tweede kamer? Is ze niet bevooroordeeld?

Ik las net dat Gerdi Verbeet lid is van de PVDA. Ik vind dat maar raar. Als een scheidsrechter lid zou zijn van een van beide clubs, van wie hij een wedstrijd fluit, zouden de rapen gaar zijn. Of is dit niet te vergelijken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Zij is dan ook voorzitter en geen scheidsrechter, ze heeft zich gewoon aan regels te houden en dat doet ze dan ook netjes.

De voorzitter van de tweede kamer wordt gekozen door de tweede kamer uit leden van die tweede kamer. De voorzitter is dus altijd lid van enige partij.

Néé, Gerdi Verbeet is weliswaar 'Mevrouw de Voorzitter' en PvdA-lid maar staat absoluut boven de partijen. Dáár heeft ze een eed voor afgelegd, dus daar vertrouwen we maar op....

Ze zit daar ook niet als scheidsrechter maar als leidster van het debat. De Kamerleden spreken ook niet de Kamer aan maar Mevrouw de Voorzitter. Het is niet hinderlijk dat ze bij een Partij zit; je kunt best Jantje of Pietje vermanen dat hij zich aan de regels moet houden (in dit geval vaker Geertje).

De kamervoorzitter wordt gekozen, en in principe kan iedereen zich kandidaat stellen. Dat is wel een belangrijk verschil. Daarbij is de voorzitter gebonden aan een strak kamerregelement, en bij het organiseren van vergaderingen (in opdracht van de kamer en van het kabinet) kun je niet zo heel partijdig zijn. Misschien dat het in theorie mogelijk is om meer interrupties toe te staan van een partij die je ligt, maar zoiets zou behoorlijk opgemerkt en aangepakt worden. Voor Gerdi Verbeet was trouwens Frans Weisglas jarenlang kamervoorzitter, van de VVD. Omdat iedereen zich kandidaat kan stellen en er gewoon eerlijk gestemd wordt, zie ik niet veel partijdigheid hier. Er gaan wel eens stemmen op dat een kamervoorzitter het 151e lid zou moeten zijn, maar ik denk niet dat het mogelijk is om iemand te vinden die graag dat werk doet, maar zelf geen enkele politieke voorkeur heeft. Toegevoegd na 18 minuten: Met dat "iedereen" zich kandidaat kan stellen, bedoel ik trouwens elk kamerlid. Maar ik hoop dat dit wel duidelijk was.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100