Wat is links en wat is rechts ?

Ja ok, het zijn richtingen, maar ik bedoel het in een regering. Je hebt linkse partijen en rechtse partijen. Maar wanneer is een partij links of rechts, en is er ook een midden ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Links en rechts zijn termen die stammen uit de tijd van de zogenoemde verzuiling. Met links en rechts duidden we niet alleen politieke partijen aan, maar ook organisaties die een 'politieke kleur' hadden. Zo waren de vakbond FNV en de omroepvereniging VARA gelieerd aan de PvdA en 'dus' links, terwijl de AVRO. de TROS en werkgeversorganisaties geschaard werden onder rechts, lees: VVD. De christelijke partijen hebben zich nooit echt geafficheerd als links of rechts. Die noemden zichzelf middenpartijen. Links wordt van oudsher gezien als progressief, rechts als conservatief (hoewel het liberalisme, ontstaan in de 19e eeuw destijds wél als progressief werd betiteld - maar niet links), het midden bevat elementen van beide kanten. Binnen links en rechts zijn ook extremen ontstaan: extreem-links, extreem-rechts bijvoorbeeld. Tegenwoordig is het verschil tussen links en rechts enigszins weggevallen, hoewel enkele politieke partijen zich nog wel links (SP) of rechts noemen. Je ziet nu traditionele linkse en rechtse elementen in zo'n beetje alle partijen. En dat is ook wel logisch: iemand kan een mening hebben die op het ene vlak 'rechts' is, en op een ander gebied 'links'.

D66 is het Midden gaat dan naar rechts en dan naar links

Ha, die M@rcel; De oorsprong van deze kreten ligt in de tijd van de Franse revolutie; in het parlement zaten de progressieven links van de voorzitter. De conservatieven kozen de rechterkant, omdat zij dan bij de (behoudende) koning zaten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100