Is het mogelijk om zowel democratisch als voor extreem -rechts te zijn?

Iedereen mag denken wat ZIJ zeggen, de rest moet zijn/haar kop houden.... (blijkt uit hun gedrag bij demonstraties)
Of iedereen mag zeggen wat ZIJ zeggen, wat redelijk dictatoriaal overkomt...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ha, die JJ; Een kenmerk van rechts-extremisme is dat ze het begrip democratie vaak vernauwen tot 'de meeste stemmen gelden', wat al gauw ontaardt in een dictatuur van de meerderheid. Echte democratie legt verantwoording af, houdt rekening met rechten van minderheden en zwakkeren en behoudt zich het recht voor anti-democratische elementen te weren.

Ik denk dat extreem-rechts per direct niet democratisch is.

Al ben ik het zoals mijn avatar al laat zien totaal niet eens met extreem rechts. Ik denk niet dat ze tegen de democratie zijn. Ze zijn voor vrijheid van meningsuiting ook heb ik ze nog niets horen zeggen over het afschaffen van de democratie.

Ja, kijk maar naar Geert Wilders. Als hij verkozen wordt tot minister president dan is dit democratisch verlopen, een meerderheid heeft op hem gestemd. Toch kun je zijn denkwijze als extreem rechts beschouwen.

extreem is andere mensen doodmaken en dat is per definitie niet democratisch

Het feit dat het extreem is, betekent per definitie dat het niet democratisch is. Een democratie gaat uit van het neerleggen bij de mening van de meerderheid, maar ook van het rekening houden met alle minderheden. Extremisten houden met niemand rekening.

Nee. Extreem rechts en democratie hebben niets met elkaar te maken. Eén van de uitgangspunten van een democratie is n.l. gelijkheid voor iedereen. Ik kan er nog wel meer noemen: Vrijheid van godsdienst; meningsuiting; etc. Deze uitgangspunten staan lijnrecht tegenover extreem rechts.

extreem rechts is theoretisch wel verbonden met democratie. Wie bepaald democratisch de extreem rechtse partijen. Juist ...ons democratisch stelsel. Dus theoretisch zijn ze verbonden. Wat niet wil zeggen dat ik ervoor ben , verre van . Maar ik vind ze wél verbonden ten spijte.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100