Waarom staat je geslacht op je geboorteakte?

Waar is dat gegeven nog voor nodig nu mannen en vrouwen gelijke rechten hebben?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

He, wat een leuke vraag eigenlijk......nooit over nagedacht. Maar behalve dat ze gelijke rechten hebben, zijn mannetjes en vrouwtjes natuurlijk nog steeds ook een heel klein beetje verschillend. Jongens oproepen voor militaire dienst hoeft niet meer, maar meisjes en jongens krijgen bijvoorbeeld nog wel verschillende inentingen bijvoorbeeld. Reclamebedrijven zijn er ook HEEL blij mee. En het is natuurlijk ook pur voor de statistiek : IEDEREEN wil weten in welk hokje mensen horen , en hoeveel er van elk zijn. En niet alleen de geboortestatistiek ; met dit soort registraties kun je ook bijvoorbeeld kijken hoe de geslachten verdeeld zijn in allerlei scholen, verenigingen, organisaties en bedrijven etc. Voor HEEL veel statistiek is de man/vrouw-verdeling interessant, dus zal de registratie op geslacht gewoon blijven. Alle gelijke rechten ten spijt.

Als er oorlog komt, en die kans moet je nooit uitsluiten, dan worden de mannen in bepaalde leeftijdscategorieën opgeroepen voor de strijd. De vrouwen blijven achter voor de aanvoer van nieuwe soldaten; je weet nooit hoe lang een oorlog duurt.

Gelijke rechten (op papier, in de praktijk is dat nog lang niet zo) zijn niet hetzelfde als gelijk zijn. Hoeveel mannen ken je met baarmoederhalskanker? En hoeveel vrouwen met prostaatkanker? Los van de effecten op puur fysieke aspecten zijn er ook altijd nog psychologische verschillen. En de overheid wil altijd graag zoveel mogelijk vastgelegd zien: naam, geboortedatum, geslacht, vingerafdruk, liefst ook DNA... In verband met statistieken (bijvoorbeeld wat seksespecifieke aandoeningen betreft), maar ook in verband met de wetenschap is het nuttig: hoe komt het dat vrouwen gemiddeld ouder worden dan mannen? Dat kun je misschien uitzoeken, maar dan moet je wel eerst vastgesteld hebben dat dat zo is, en dat kan alleen als je weet hoe de geslachtsverdeling is.

Op je geboorteakte staan alle belangrijke kenmerken van de baby, waaronder het geslacht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100