Is de mediacode rechtsgeldig?

Het Kroonprinselijk paar heeft een zogenaamde "mediacode" ingesteld; er mogen geen foto's verspreid worden van hen (anders dan die met een hoge nieuwswaarde) en in ruil daarvoor poseren ze twee maal per jaar met kids. Media die zich niet aan deze code houden lopen het risico aangeklaagd te worden.
Ik vraag me af hoe bindend deze code is; kan een rechter deze (blijkbaar ongeschreven) code gebruiken in zijn oordeel? Het is immers geen wet!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is een overeenkomst waar verschillende media akkoord mee zijn gegaan. Dat is rechtsgeldig. Breken sommige media die code, dan kan dat net als iedere contractbreuk voor de rechter komen.

Bij de toetsing van de rechter is deze (zelf door het koningshuis bedachte) code niet van belang. De rechter maakt zijn eigen afwegingen.

Het is een soort contract wat willem alexander heeft opgesteld en wat de media heeft ondertekend. Als je het niet hebt ondertekend heb je er ook niets mee te maken. Er zijn bepaalde roddelbladen die er niet aan mee doen. De consequentie is dan dat ze niet worden uitgenodigd bij de speciale mediamomenten zoals laatst op het strand.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100