Iemand die verdacht wordt van een misdrijf verplichten onder hypnose te gaan, eens of oneens?

Ik las dat laatst ergens: dat men in een of ander land een wetsvoorstel wilde doen waardoor de rechter de mogelijkheid kreeg een verdachte te laten verhoren onder hypnose.. Ik weet het vervolg niet maar wat zouden we hier in Nederland van zoiets denken? Ja of nee en waarom?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een heel grote nee. Hypnose kan bij sommige mensen werken. Maar het kan ook helemaal misgaan. Denk bijvoorbeeld aan al die "herinneringen" aan verkrachtingen tijdens de jeugd. Die herinneringen zouden zijn verdrongen, en werden jaren later onder hypnose naar boven gehaald. Er zijn vaders veroordeeld voor sexueel misbruik van hun minderjarige kinderen, puur op grond van zulke "teruggevonden" herinneringen. Pas jaren later bleek dat de "herinneringen" niet echt waren. Ze waren middels de hypnose geïmplanteerd door de hypnotiseur. Die hoefde niet eens te kwader trouw te zijn, het is best mogelijk dat hij zijn cliënten echt dacht te helpen, en er zelf ook van was overtuigd dat hij verdrongen herinneringen terughaalde. Maar het bewijs van het tegendeel was in een aantal gevallen dermate duidelijk, dat niemand daar omheen kon. Er zijn dus vele vaders vals beschuldigd, in de cel gekomen, en losgerukt van hun omgeving die ze als oud vuil verwierp. Er zijn vele dochters opgezadeld met herinneringen die voor hen levensecht waren, maar die vals bleken te zijn. Kortom, hypnose is zo ontzettend onbetrouwbaar, dat het nooit in de rechtszaal mag worden gebruikt.

nee joh, dat wordt hier maatschappelijk ongewenst en onethisch onverantwoord genoemd.

Nee. Hypnose werkt lang niet bij iedereen, en als de hypnoseondervragingen altijd als waar worden aangezien, zou iedereen bij wie het niet werkt de boel bij elkaar kunnen liegen.

Als iemand weigert mee te werken, waarom niet. Ik vraag mij af of het eigenlijk mogelijk is om iemand die niet mee wil werken toch onder hypnose te krijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100