Mag een NAVO lid zomaar defensie-onderdelen schrappen? Anders kan een land toch ook - bij wijze van spreken - het gehele defensieapparaat schrappen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Denk van wel, de NAVO is een groep landen die elkaar militaire steun geven, dus bondgenoten van elkaar, er staat niet in van je moet een luchtmacht hebben of je moet tanks hebben etc, of je het hele defensie apparaat kunt afschaffen weet ik niet, dan nog zullen we defensie nodig hebben, niet voor oorlogsgeweld maar ook tegen natuur geweld.

De NAVO staat voor noord atlantische verdragsorganisatie en werd in principe opgezet om de vrede binnen Europa te bewaren. Binnen voormalig Joegoslavie is dat maar half gelukt er zijn grote fouten gemaakt. Verzoek om bijstand geld nu vooral ; middenoosten. Mensen komen in opstand vanwege de slechte leefomstandigheden. Naar mijn idee zijn er andere manieren om zaken op te lossen dan meedoen aan een oorlog. Defensie is een grote post op de rijksuitgaven, uiteraard wordt daarop bezuinigd. Zeker binnen een bv liberale regering, gebeurd het schrappen binnen de afgesproken grenzen, ik vind het wel erg dat daardoor steeds meer mensen buitenspel worden gezet.

Ja, je kunt als land zelfs geheel uit de NAVO stappen. IJsland heeft daar bijvoorbeeld mee gedreigd in 1976 (zie bron 1). Het is natuurlijk wel erg controversieel om te doen en gezien de grote internationale belangen die Nederland heeft is het nog maar de vraag of het een optie is. Je kunt overigens ook als land onder voorwaarde lid zijn van NAVO, Frankrijk was dat bijvoorbeeld voor een bepaalde periode (zie bron 2).

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Noord-Atlanti...
http://www.voorbeginners.info/ijsland/politiek.htm

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100