Als je je paspoort voor het verkrijgen van een visum naar een ambassade op hebt gestuurd, mag je je in Nederland dan nog op straat vertonen?

... zonder geldig legitimatiebewijs? Of moet je voor die 10 dagen een aparte (weliswaar gratis) identiteitskaart halen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

je bent verplicht je te legitimeren boven de 14 jaar dus als je geen rijbewijs hebt moet je zo n aparte gaan halen.Daar zijn ze ook voor bedoeld neem ik aan. Toegevoegd na 7 minuten: Legitimatie Een rijbewijs is geen officieel legitimatiebewijs, omdat uw nationaliteit er niet op staat vermeld. Voor de identificatieplicht, zoals die in Nederland geldt, is een geldig rijbewijs toegestaan als legitimatiebewijs.

Bronnen:
http://www.alkmaar.nl/eCache/21983/Rijbewijs

Haha, technisch gezien zou je inderdaad een vervangende ID kaart moeten halen. Maar mien Godde, wie doet dat nou? In de extreem kleine kans dat je staande gehouden word dan leg je de agenten de situatie gewoon uit. Half Nederland heeft zijn legitimatie uberhaupt niet bij zich, kan ik je verzekeren.

ja stel ze houden je aan dan gaan ze het eerst informeren bij de vreemdelingenpolitie

Met een kopie voldoe je in dit geval niet aan de identificatieplicht maar blijkt wel dat je het mogelijke hebt gedaan. Toegevoegd na 1 dag: Loop je ook niet het risico van stelen of verliezen

In Nederland is het niet verplicht om een identiteitsbewijs bij je te hebben, als je op straat loopt. Wel moet je je identiteitsbewijs kunnen tonen, als de politie je staande houdt. Echter voor een staandehouding is wel een aanleiding nodig. Als je zorgt dat die aanleiding er niet is, dan kun je dus prima toe zonder identiteitsbewijs. De politie mag namelijk niet zomaar om je identiteitsbewijs vragen. Als je nou wel wordt staande gehouden en je kunt je niet identificeren, dan kun je aangehouden worden op grond van artikel 2 Wet op de Identificatieplicht, als ook artikel 447e Wetboek van Strafrecht. Op het politiebureau moet dan uitgezocht worden, of je identiteit kan worden vastgesteld. Hier zijn verschillende methodes voor.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100