In hoeverre mag je persoonlijke zaken in een debat betrekken?

Geert Wilders gebruikte gisteren het verhaal uit een artikel over een verkrachting van een vrouw. De vrouw in kwestie had dit artikel zelf in de krant laten verschijnen.

De kamer viel over hem heen; de vrouw in kwestie zou zich niet kunnen verdedigen.

Zonder naar de persoon van Wilders te kijken: als iemand iets in de krant zegt, mag dat dan gebruikt worden door een politicus?

Alsjeblieft geen meningen over Wilders spuien of alleen maar zeggen wat jij van de Wilderssituatie vindt. Probeer objectief op de vraag in te gaan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Om aan te geven wat er in de samenleving speelt moet dat mogelijk zijn, geeft ook een stukje betrokkenheid weer. De manier waarop de heer Wilders dit voorval aangrijpt, getuigd dan weer niet echt van respect, maar daarover ging je vraag niet.

Op zich mag je best wat aanhalen wat iemand heeft gezegd. Alleen, Wilders legde de journaliste woorden in de mond; ze zou de daad van haar verkrachters "vergoeilijken". En daar vielen de kamerleden en JP over. Want als je dat zegt over iemand, dan moet iemand zich wel kunnen verdedigen. Ik vind dat de kamerleden en JP hierin gelijk hebben. Het is nogal wat als je verkracht wordt en later hoort dat je toch wel te lief bent voor je verkrachters. Ik zou er niet blij mee zijn... Toegevoegd op 29-05-2009 21:33:18 Dus nee, je mag in dit soort precaire zaken niet een slachtoffer benoemen. Kijk nog maar naar de burgemeester van Rome, die na een verkrachtingszaak van een nederlandse vrouw zei dat zij dat zelf had veroorzaakt door ergens met haar man te kamperen.

In principe is de regel bij debatteren als volgt: voorbeelden mogen worden gebruikt als ondersteuning van een argument, maar niet als argument op zich. Dat wil dus zeggen dat als Wilders een heel verhaal hield over verkrachting en daarbij dit wilde gebruiken om zijn mening te ondersteunen, dan is dat toegestaan. Kranten zijn openbare bronnen, dus die mogen gebruikt worden. Aan de hand van dit ene voorbeeld een algemene waarheid claimen mag echter niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100