Waarom is dit plaatje groen?

Ik heb hier een oud lijstje met een plaatje erin. Maar waarom is deze zo groen? Is dat "in" geweest of is ie groen uitgeslagen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het plaatje is verkleurd, mogelijk door zonlicht. Het origineel is een schilderij van Pieter de Hooch uit Rotterdam. Hij maakte dit rond 1663. Zie voor meer informatie over hem https://nl.wikipedia.org/wiki/Pieter_de_Hooch. Zie https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/ab/06/2a/ab062ae41e22be88dd60383177649dd1--pieter-de-hooch-dutch-painters.jpg voor een afbeelding met de originele kleuren. Toegevoegd na 3 minuten: Ook hier https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c0/Pieter_de_Hooch_-_A_Woman_Peeling_Apples.jpg kan je het schilderij zien. Toegevoegd na 1 uur: Het heet "Een vrouw die appelen schilt".

Onder invloed van zonlicht kunnen kleuren (pigmenten) verbleken. De ene kleur verbleekt meer en sneller dan de andere. Rood staat er om bekend erg te verbleken. Bij jouw afbeelding is vrijwel al het rood verdwenen. Blauwtinten en geel zijn nog wel aanwezig, wat samen zichtbaar is als groen. Op zichzelf is ook geel een pigment dat vaak wel verbleekt. Echter wordt papier juist vaak geler van kleur door veroudering en ook bijvoorbeeld vettigheid en aanslag van tabaksrook geven een gelige aanslag. Daardoor zijn nu ook de delen die van oorsprong wit waren nu gelig en wat van oorsprong blauw was is nu groen geworden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100