hoe snel draaien de wieken van een molen? - http://moby.to/gvjndz

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat is afhankelijk van de windsnelheid.

aantal per uur afhankelijk van de grote, de wind en het gewicht van het matriaal

Het zal wel niet zo zijn,dat ze met een ongelimiteerde snelheid kunnen ronddraaien,want dan zal de hele kap van de molen gesleurd worden. Er zal wel een automatische mechanische rem geinstalleerd zijn,die gaat werken bij een te hoge snelheid

Het hangt met name af of de molen uit twee wieken bestaat (zoals bij een windturbine) of de klassieke met 4 bladen wat de maximum snelheid is aan de uiteinden. Een moderne molen met twee wieken (turbine) kan veel sneller draaien dan met 4 wieken. Een molenaar zal proberen om bij een ouderwetse windmolen deze zo constant mogelijk te laten draaien, onafhankelijk van de windsnelheid. Dit doet hij door meer of minder zeil te spannen op de wieken. De windsnelheid maakt dan wat minder uit. Een molenaar meet hoeveel keer de wieken voorbij komen (enden genoemd) en probeert dit op ongeveer 1 per seconde te houden. Dan komen er dus 60 voorbij in een minuut. Dus door te tellen kan hij de snelheid in de gaten houden. Belangrijk, want er zitten geen meters op. Voor een korenmolen mag het maximaal 80 enden (keer) per minuut zijn. Een poldermolen draait tot 90 enden volgens wikipedia. Een te hoge snelheid is heel gevaarlijk, want door de wrijving zal de molen in brand vliegen. Er zit daarom wel een rem op de molen, maar als die eraf breekt, dan is de molen verloren. Bij een windurbine wordt dit automatisch gedaan bij windsnelheden vanaf 100 km/uur. Toegevoegd na 17 minuten: Bij "ouderwetse molens" rekent een molenaar de snelheid dus in "enden per minuut" en bij een turbinemolen in TSR (Tip Speed Ratio) die de maximum snelheid aan de uiteinden weergeeft in relatie tot de windsnelheid. Om een generator aan te sturen is een TSR van 5-8 nodig volgens intermediair. Een windturbinemolen loopt met 10-22 omwentelingen per minuut. De lengte van de wiek kan wel 80 meter zijn. De snelheid van zo'n turbinewiek kan oplopen tot 288 km /uur (zie link van pi3wad)

Bronnen:
collega is gedimplomeerd molenaar
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gevlucht
http://www.intermediair.nl/artikel/knagend...
http://www.pi3wad.nl/windturbine.htm
http://www.technopolis.be/nl/watkunjedoen/...

Moderne windturbines hebben een maximale omwentelingssnelheid van 20 tot 30 toeren per minuut. Aangezien de windsnelheid nooit konstant is , zullen ook de schoepen niet altijd een constante omwentelingssnelheid hebben. De as die de schoepen uiteindelijk verbindt met de generator zal dan ook een fluktuerende omwenteligssnelheid en koppel overbrengen op de aandrijfas van de generator. Probleem is dat de generator die zorgt voor de omzetting van mechanisch naar elektrisch vermogen dient aangedreven te worden met een constant toerental ( en koppel) op dat men een elektrisch vermogen zou genereren aan de netfrekwentie van 50Hz. Dankzij een vermogenelektronische omvormer wordt een mooie sinus van 50 Hz geproduceerd om het elektrisch vermogen aan het net te leveren, onafhankelijk van de wind- en generatorsnelheid. Het is dus niet noodzakelijk dat de generator die zorgt voor de omzetting van mechanisch naar elektrisch vermogen, aangedreven wordt met een constant toerental. De spanning en stroom van de generator worden immers eerst gelijkgericht (d.i. omgezet naar een gelijkspanning) en dan met een wisselrichter in een wisselspanning op netfrequentie omgezet. Dergelijke vermogenelektronica heeft een rendement boven de 95%.