kan een bestuur van een stichting worden ontslagen?

Een museum heeft een stichtingsbestuur. Werkt met 1,5 betaalde kracht en verder met vrijwilligers. Het bestuur heeft jarenlang geld over de balk gesmeten waardoor de organisatie nu met een schuld zit van rond de 30.000 euro. Daardoor komen activiteiten van de organisatie onder druk te staan. Op welke manier kan het bestuur worden ontslagen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Tja, da's afhankelijk van de statuten. Hierin staat, meestal, omschreven hoe de directie ontbonden kan worden (de voorwaarden). En dan kan je via een rechtsgang dwingen dat de directie afstand neemt van zijn functie. Maar ik zou willen adviseren om eerst alle feiten te documenteren (geld over de balk?) en dat met de directie te bespreken. Mocht dit niet lukken dan is er mogelijk een pad via de schuldeiser(s) en dan kan je altijd (via een advocaat) bij het kantongerecht aankloppen.

Dit is geheel afhankelijk van de statuten. Een bestuurslid kan ten allen tijden ontslagen worden bij stemming door de andere bestuursleden. Heeft de stichting leden kan het gedaan worden tijdens een ledenvergadering, zonder leden heeft men van buitenaf weinig tot geen invloed.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100