Hoe komen de makers van (natuur) kalenders aan hun foto's?

In natuur kalenders staan meestal de mooiste foto's. Hoe komen de producenten van deze kalenders aan deze foto's? Kopen ze die rechtstreeks van fotografen of is er ergens een databank of zoiets waar ze uit kunnen putten?

Verder vraag ik me af of je kunt verwachten dat die mooie foto die je (voor veel geld vaak) koopt op je kalender, nog niet eerder is gebruikt.
Of zou je die met wat zoekwerk ook op internet kunnen vinden en/of wordt hij (bijv in het buitenland) ook in andere kalenders verwerkt. Of een paar jaar later gewoon opnieuw?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er zijn stock photography bedrijven die databases beheren van foto's die door fotografen ter beschikking zijn gesteld voor verkoop. De bedrijven krijgen dus een deel van het geld, en de fotograaf ook. De prijs die betaald moet worden hangt af van de grootte waarop de foto afgedrukt zal worden, de oplage, en of er exclusiviteit geeist is. Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat makers van kalenders direct (bekende) natuurfotografen benaderen om bestaande foto's te kopen danwel de fotograaf opdracht geven om een bepaald soort foto te maken.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Stock_photography

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100