Wat is de reden dat nederland en frankrijk dezelfde kleuren in hun vlaggen hebben zoals ook bij belgie en duitsland en meerdere landen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zo heel populair was en is het niet om bruin, paars en oranje in een vlag te gebruiken dus je houdt weinig kleuren over. Verder maakten ze in de tijd vooral vlaggen van strepen (weinig werk om te maken) en gaan plaatjes of sterren erop. Frankrijk: De Tricolore dook tijdens de Franse Revolutie voor het eerst op. De kleuren waren ontleend aan het wapenschild van Parijs (rood en blauw), en de kleur van de koning (wit). De combinatie wordt meestal toegeschreven aan de Marquis de Lafayette. De Nederlandse vlag kent een langere geschiedenis en was dus eerst oranje-wit-blauw maar door een hele rij mogelijke oorzaken (waarschijnlijk ook een kleurprobleem) werd het rood maar eigenlijk werd in de 9de eeuw al rood-wit-blauw genoemd als kleur voor onze gebieden. België: Art. 193 van de Grondwet bepaalt slechts: "De Belgische Natie kiest als kleuren rood, geel en zwart" (omgekeerd dus dan de huidige kleuren). De kleuren van de Belgische vlag zijn die van het wapenschild van het voormalige hertogdom Brabant. Het stelde een leeuw van goud (geel) voor, op achtergrond van sabel (zwart), geklauwd en getongd van keel (rood). Duitsland: die heeft officieel als kleur rood, zwart en goud! Het Bundesgerichtshof verklaarde op 16 november 1959 dat de jarenlange beschimping van de term "zwart-rood-geel" door monarchisten en nazi's onder leiding van Joseph Goebbels ervoor gezorgd heeft dat de term besmet is geraakt.[3] Beide groepen spraken soms spottend van schwarz-rot-senf, "zwart-rood-mosterd". Mede vanwege deze bespotting spreekt men van zwart-rood-goud; of zoals de heraldicus Arnold Rabbow in 1969 zei: "De Duitse kleuren zijn zwart-rood-geel, maar ze heten zwart-rood-goud". Vóór de Tweede Wereldoorlog sprak men vooral van zwart-rood-geel, daarna van zwart-rood-goud. Er bestaan overigens oude heraldische regels dat goud en geel gelijkwaardig zijn.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vlag_van_Frankrijk
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vlag_van_Nederland

Voor de vrolijke noot, als dat mag: In tegenstelling tot de Belgische en de Franse vlag staan de stroken op de Nederlandse vlag horizontaal. Waarom? Omdat de zuinige Nederlanders dan hun vlag kunnen opgebruiken tot ze zo versleten is dat uiteindelijk alleen de stok overschiet.

Omdat het aantal kleuren dat geschikt is voor een vlag, maar beperkt is en er veel landen zijn, is het onvermijdelijk dat er af en toe dezelfde kleuren worden gebruikt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100