Is er een verschil tussen effectief en efficiënt?

'ik ga effectief te werk'
'ik ga efficiënt te werk'

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Jazeker is daar verschil tussen. Als je effectief te werk gaat dan handel je op zodanige wijze dat het gewenste resultaat behaald wordt. Ga je efficiënt te werk dan verspil je geen tijd maar gaat op de handigste manier op het doel af. Effectief betreft het eindresultaat, efficiënt is de methode waarmee je daar komt.

Vanuit bedrijfskundig perspectief: Efficientie van een transformatie geeft de verhouding aan tussen een vergelijkingsmaatstaf voor de benodigde inputs (teller) en de daadwerkelijk voor de transformatie benodigde inputs (noemer). Dus: als je 2 uur bezig bent geweest met een opdracht terwijl het eigenlijk ook in 30 minuten had gekund, is je efficientie 25%. Effectiviteit is de mate waarin de output van het proces (teller) overeenstemt met de gewenste output (noemer). Dus: als jij van tevoren 50 pagina's wilde lezen, en je hebt er maar 30 gelezen, is je effectiviteit 60%.

Vaak gebruikte synoniemen voor effectief en efficiënt: doeltreffend en doelmatig. Er zit bijvoorbeeld een wesp in de vuilnisbak, en je gooit er een handgranaat is om het diertje te verdelgen. Effectief is het zeker, maar of het ook efficiënt is?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100