Wanneer gebruikt men het woord 'koude' en wanneer 'kou'. Of mag men die door elkaar gebruiken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Koude is een ouder zelfstandig naamwoord voor wat wij tegenwoordig kou noemen. Het is statiger taal, die nu eigenlijk alleen nog in gedichten en wetenschappelijke teksten wordt gebruikt. Wel is en blijft koude een bijvoeglijk naamwoord om aan te geven dat iets niet warm is. Een koude winter, koude handen hebben, een koude schotel. Maar gaat het om lage temperatuur, dan noemen wij dat kou.

Kou en koude mogen door elkaar worden gebruikt als het in beide gevallen om het zelfstandig naamwoord gaat. De betekenis is namelijk precies dezelfde.

Kou moet je zien als persoon of voorwerp. voorbeeld: Door de kou voel ik mij niet lekker Door die gozer/koffie voel ik mij niet lekker. Koude is bijvoegelijk naamwoord. Deze koude avond maakt mij ziek Koude refereert naar de avond waardoor ik mij ziek voel. Deze rode appel smaakt lekker. Rode refereert naar de appel die rood is. Is een toevoegsel. want je kunt rode ook weg laten, zelfde geld voor koude alleen is het dan minder duidelijk waarom jij je zoek voelt. (Doordat het koud is)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100