Is ontgroend/ontgroent met een d of een t?

Toegevoegd na 1 minuut:
En waarom dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ontgroend. Met een D. Toegevoegd na 2 minuten: Je kan dat weten door het volgens ezelsbruggetje te gebruiken: 'T KoFSCHiP. Pak de stam van het werkwoord: Ontgroen (van ontgroenen) Wat is de laatste letter? N. Zit deze letter bij de hoofdletters in het bovengenoemde woord? Nee. Dan schrijf je het met een D. Zit de eindletter van de stam wel in 'T KoFSCHiP, dan schrijf je het voltooid deelwoord met een T.

De vraag is niet te beantwoorden omdat de context van de zin er niet omheen staat. Het is niet te zien of het een voltooid deelwoord is of een vervoegd werkwoord.

Waar is toch de tijd gebleven dat we dit soort dingen leerden op de lagere school? In de tegenwoordige tijd krijgt de tweede en derde persoon, dus jij en hij/zij/het een t achter de stam. Dus ontgroen-t. (uitzonderingen daargelaten)In de voltooide tijd, dus het verleden geldt de regel van het kofschip of fokschaap en is het ontgroen-d met een d. Dat kan zijn : ik heb/had ontgroend of in lijdende vorm: Hij is/was ontgroend. Hetzelfde is met gebeuren. Daar worden ook veel fouten meegemaakt omdat zowel gebeurt als gebeurd bestaat. Dus: het gebeurt (tegenwoordige tijd) en het is/was gebeurd (voltooide tijd) Er zijn talloze websites waar deze grammaticale regels worden uitgelegd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100