Is het '(iemand) als jij' of '(iemand) als jou' en waarom?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Jou is een persoonlijk voornaamwoord als voorwerp, jij is het persoonlijk voornaamwoord als onderwerp. Bij 'iemand als jij/jou is er sprake van een onderwerp in een bijzin (je zegt eigenlijk 'iemand (zo)als jij bent). Als je er een het werkwoord bent achter zet wordt het gelijk duidelijk: Voor iemand als jij (bent) - is goed Voor iemand als jou (bent) - is fout Je zegt dan weer wel 'ik hou van jou' in plaats van 'ik hou van jij'. Want daarin is jou een persoonlijk voornaamwoord als voorwerp.

Bronnen:
http://www.cambiumned.nl/grammaticawoordso...
http://www.taalwerkplaats.nl/twp/download/...

Volgens mij is het iemand zoals jij, maar de reden ervan weet ik helaas niet.

Jij is een aanwijzend voornaamwoord, jou is bezittelijk voornaamwoord.

Zet er maar eens een werkwoord achter, dan weet je het meteen. Je kunt niet zeggen: 'Iemand als jou komt altijd te laat'. Want je zegt ook niet: 'Jou komt altijd te laat'. Wél kun je zeggen: 'Iemand als jij komt altijd te laat'. Want je zegt: 'Jij komt altijd te laat'.

Jij is een persoonlijk voornaamwoord. Iemand wordt hier ook gebruikt als persoonlijk voornaamwoord. Jou is een bezittelijk voornaamwoord. Dus Iemand als jij ^^.

Het is in iedere geval nooit "als jou" Zie het antwoord hierboven, het wordt alleen als meewerkend voorwerp gebruikt, zoals "aan jou", "voor jou" of "van jou". Niet te verwarren met "jouw", dat wel "van jou" betekent, maar hier op een eigendom wijst.

Het is iemand als jij, want het komt van iemand als jij bent. Jij is de persoonsvorm.

Iemand (zo)als jij (bent). Iemand en jij zijn hier het zelfde dus ook de zelfde naamval. [1e naamval: nominatief]. Jij bent zoals iemand. [inversie] ondw pv nwd v/h gez.

Bronnen:
Mijn leraar Nederlandse taal en letterkunde

Simpel; "Jou(w)" is bezittelijk. Jouw is een verwijzing naar iets anders en niet naar de persoon die je met "iemand" wilt aanwijzen. Jij bezit dus iets met jou(w), het is namelijk jou(w) fiets of jou(w) ego. Het wijst consequent iets VAN iemand aan. JIJ: is direct wijzend op de gene die wilt benaderen: "iemand zoals jij." Je zegt niet: "iemand zoals jou(w) (fiets?)"??? Je fiets is geen iemand en jij bent geen fiets. Toch? "Jij bent" en niet "Jou(w) bent". Jij bent namelijk iemand. Iemand zoals jij. Toegevoegd na 30 seconden: En ik weet dan weer helemaal niet wat ik met die "w" aanmoet. Maar dit voor een andere vraag. Toegevoegd na 1 minuut: dat

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100