Kan een onderwerp ook het lijdend voorwerp zijn in een zin?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, dat is niet mogelijk. Het lijdend voorwerp staat namelijk altijd in een andere naamval dan het onderwerp. (In het Nederlands zijn er wel naamvallen, maar die zijn niet erg duidelijk te zien.)

Ja, dat heet zelfkastijding Of is dit niet wat je bedoelt.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zelfkastijding

Nee dat is niet mogelijk. Het onderwerp is hetgene dat (actief) het werkwoord "doet", het lijdend voorwerp hetgene dat (passief) het werkwoord ondergaat. Dus Jan (onderwerp) slaat Piet (lijdend voorwerp). Maar in de zin "Jan wordt geslagen door Piet."is Jan onderwerp en Piet geen lijdend voorwerp omdat het hoofdwerkwoord "wordt" is.

Dat kan alleen in overdrachtelijke zin. Het meewerkend voorwerp kan wel eens het lijdend voorwerp zijn; ook in overdrachtelijke zin natuurlijk. Bv. De vader gaf zijn zoon een klap. De vader - onderwerp gaf - gezegde zijn zoon - meewerkend voorwerp (hoe raar het ook is) een klap - lijdend voorwerp.

Kan best: de man slaat de man.

Neen: andersom kan wel door de zin lijdend te maken. De oorspronkelijke bedrijvende zin wordt dan het onderwerp in de lijdende zin... Voorbeeld: *De postbode bracht de brieven rond: Postbode = onderwerp. *De brieven werden door de postbode rondgebracht: De brieven = onderwerp

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100