Waar komt de naam Mokkum vandaan?

Is het een ander woord voor Amsterdam???

Weet jij het antwoord?

/2500

Ha, die Monique; Het is Moun, met één K en het is inderdaad de benaming voor Amsterdam. Toegevoegd na 29 seconden: Sorry, spelfout; 'Mokum' dus. Toegevoegd na 1 minuut: De oorsprong is van het Hebreeuws.

mokum is een populaire bijnaam voor amsterdam kijk even op deze link

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mokum

even een sitaatje van een web site (gehele stuk zie link onder) Wat betekent Mokum? Als dit een quiz was, kon u nu door naar de volgende ronde, want iedereen weet wat Mokum betekent. Mokum is de bijnaam van Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, de stad van Ajax, de Wallen en de coffeeshops die geen koffie schenken. Maar klopt het wel dat Mokum een synoniem is voor ‘Amsterdam’. Ja, nu wel, maar dat wás niet zo. Mokum is een Bargoens woord, een woord uit de dieventaal. Het gaat terug op het Jiddische mokem, dat ‘stad’ betekent. Op die manier werd het ook in het Bargoens gebruikt, voor ‘stad’ in het algemeen, dus niet specifiek voor de stad die sommige Rotterdammers aanduiden als ‘020′, om het vermaledijde A-woord te vermijden

'k heb ooit eens gehoord dat Mokum voorheen Makom is geweest. Betekenis als vage herinnering: De stad waar iedereen welkom is.

Bronnen:
Een lang geleden gevolgde cursus op...

Mokum is jiddisch voor :Grote stad. En aangezien Amsterdammers denken,dat hun stad groot is (weten zij veel ) noemen ze het Mokum.

Mokum is een jiddisch woord en het betekent stad. Oorspronkelijk werd Amsterdam door hen aangeduid met Mokum Alef, Rotterdam met Mokum Reis, Berlijn met Mokum Beth, steeds de (Hebreeuwse) beginletter van de naam van de stad. Alleen Amsterdam heeft zijn jiddische naam behouden zonder de topegevoegde letter. zie: www.ety.nl/jiddisch.html nl.wikipedia.org/wiki/Jiddis

Bronnen:
http://aladin.bibliotheek.nl/aladin_detail...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100