Ontstaan er vandaag de dag nog nieuwe spreekwoorden en gezegdes?

Ik weet wel dat er om de tijd nieuwe worden in De Dikke van Dale worden geplaatst, maar onstaan er ook nieuwe spreekwoorden en gezegdes?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er komen continu nieuwe uitdrukkingen bij, met name de sportjournalistiek is hier erg goed in. Ik heb het dan over 'tussen een woud van spelers schoot hij de bal' als er veel spelers in de weg staan, en 'die schiet hij richting de tweede ring' als een bal erg hard en hoog wordt uitgeschoten. Maar ook in andere disciplines kom je dit tegen: 'hij heeft zijn auto tegen een boom geparkeerd' of 'hij blies zeker tot 1,2' (als het om alcoholgebruik gaat). En op vakantie heb je ook 'een oma op het dak' als je een dakkoffer op de auto hebt. Genoeg nieuwe uitdrukkingen en gezegdes, en ongetwijfeld ook spreekwoorden. "de spoorwegen zijn zo betrouwbaar als een boomblad" ...

Taal is voortdurend in ontwikkeling, maar echt nieuwe spreekwoorden, die ontstaan niet zo gauw. Misschien dat de volgende uitspraak een kans maakt, om ooit officieel tot spreekwoord uit te worden geroepen: het inmiddels redelijk klassieke: "‘Elk nadeel heeft/heb z’n voordeel’.

Zoals hierboven al staat, taal is voortdurend in beweging. Zo zullen er ook nieuwe spreekwoorden en zegswijzen ontstaan. Alleen merk je dat meestal niet op omdat iets pas een zegswijze of spreekwoord wordt als het dusdanig is ingeburgerd dat het lijkt alsof het er altijd al geweest is. De meeste nieuwe spreekwoorden van de huidige tijd zullen vertalingen zijn van door migranten meegebrachte spreekwoorden en gezegden. Maar ook neologismen, als die van Johan Cruijff of zo'n rakker als Geert W. kunnen het zomaar tot staande uitdrukking schoppen. Tot ik het snap begrijp ik het niet...

Ja die zijn er .... en hebben zelfs een kans om te blijven voorbeeldje : De wet van Murphy Toegevoegd na 7 minuten: en deze ?

Bronnen:
http://www.nieuwenederlandsespreekwoorden....

Ja die zullen er altijd bijkomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100