Wie Nederlands gaat studeren komt veel hobbels tegen. Wat in het Engels zo eenvoudig is, is zo lastig in het Ned. Deze en Dit, These and This

Voorbeelden: deze fiets, deze fietsen, this bike, these bikes, dit geheim, deze geheimen, this secret, these secrets.

Hoe zit het nou met deze en dit in het Nederlands? Wat is nou de uitleg?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je gebruikt 'deze' voor mannelijke en vrouwelijke woorden (dus 'de-woorden') in het enkelvoud, en voor alle woorden in het meervoud. Je gebruikt 'dit' alleen voor onzijdige woorden (dus 'het-woorden') in het enkelvoud. Het is het gemakkelijkst te onthouden door deze ezelsbrug: Is het lidwoord 'heT', dan is het aanwijzend voornaamwoord 'diT' (of natuurlijk 'daT'). Is het lidwoord 'dE', dan is het aanwijzend voornaamwoord 'dEze' (of natuurlijk 'diE').

Uitleg ?? Dat moet je gewoon uit je hooft weten ;-) de man - die man - deze man het huis - dit huis - dat huis De = die daar = deze hier Het = dat daar = dit hier. De twee lidwoorden in het Nederlands (meer dan het engelse 1, evenveel als het franse Le en La en beduidend minder dan in vele andere talen zoals der, die en das in het Duits) kun je eigenlijk nauwelijks leren omdat er geen regel is voor het geslacht van een woord en het zelfs niet altijd voor de hand ligt. Eigenlijk kun je ze alleen goed leren door een taal door en door te kennen en veel te spreken, te horen en te lezen. Dan vallen de lidwoordjes vanzelf op hun plek. Op de lange termijn lijkt echter, mede door de vele nieuwkomers, heel langzaam 'het' als lidwoord te gaan verdwijnen en wordt alles 'de' (de huis, de jaar, de kind), maar zover zijn we (gelukkig) nog lang niet. En tot die tijd : domweg leren.

Persoonlijk doe ik het op gevoel. Toen ze op de lagere (!) school met de uitleg hierover begonnen, heb ik niet meer goed opgelet. Het heeft te maken met personen en/of zaken. Bij taaladvies.net weten ze er alles van en kunnen ze je het ook uitleggen. Ik kan me voorstellen dat het moeilijk is, want er zullen ook wel fouten mee worden gemaakt.

Bronnen:
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/214/

Als je Nederlands gaat studeren zoals je schrijft, gaat je studie niet meer over zaken die je in groep 4 van de basisschool al leert. Het 'probleem' dat je beschrijft leer je al vanaf je 8e op school. (zie de antwoorden die al gegeven zijn) Nederlands studeren gaat oneindig veel verder. Dit geldt overigens evengoed voor Engels studeren. Of heb je het eenvoudig over het leren van de Nederlandse taal?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100