Is dit goed Nederlands?

Als voorbeeld: "De apartheid moet afgeschaft."
Ik hoor het journalisten steeds vaker zeggen. Voor mijn gevoel moet er 'worden' achter.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee dit is geen correcte zin. Het moet zijn zoals je al zei; ''De apartheid moet worden afgeschaft. Moet is een hulpwerkwoord en kan niet op zichzelf in de zin staan, zonder ander werkwoord.

Het is volgens mij: de apartheid is afgeschaft.... Ja natuurlijk hoort het woord 'worden' bij 'moet'.

"de apartheid moet afgeschaft worden" of "de apartheid moet worden afgeschaft."

ik hoor zoiets inderdaad ook van familie: b.v we zouden naar Ommen, maar dat ging niet door. Dan denk ik ook daar hoort toch gaan achter? Misschien is het dialect? Toegevoegd na 5 uur: dialect is geen ABN dat is zo. Ik zal het nog sterker vertellen: laatst zag ik op een grafsteen : we zullen jouw nooit vergeten! Dat is pas echt erg. Want zo'n persoon die die stenen maakt zou dat toch moeten verbeteren wanneer de familie met zo'n opschrift komt!

Het mag, maar in het echte Nederlands moet er een hulpwerkwoord worden (!) gebruikt.

Formeel wel. Net zoals het eigenlijk zou moeten zijn: de apartheid is afgeschaft geworden. Maar dat hoor je echt haast niet meer. Worden is typisch zo’n werkwoord dat redundant aan het worden is, in vormen waar het hulpwerkwoord in de persoonsvorm al voldoende aangeeft dat het om een lijdende vorm gaat. En Nederlands is niet de taal die je uit boekjes haalt, het is de taal die Nederlanders spreken. Het leeft.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100