Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Op welke manier komt het Oud-engels van Shakespeare overeen met het huidige Nederlands?

Ik heb een keer ergens gelezen dat het Oudengels van Shakespeare op bepaalde punten tamelijk goed overeenkomt met het huidige Nederlands, maar ik ben vergeten waar ik dat gelezen heb en op welke punten dit dan overeenkomt. Weet iemand waar ik hier informatie over kan vinden en/of op welke vlakken dit taalgebruik dan op elkaar lijkt? Als niemand het weet en hier geen bronnen over te vinden zijn, was het misschien geen goede bron of heb ik het misschien gewoon verzonnen of gedroomd ;).

een jaar geleden
in: Taal
2.2K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Shakespeare is geen Ou-Engels, maar vroeg modern. Oud-Engels werd gesproken en geschreven in de vroege middeleeuwen en is taalkundig gerelateerd aan Fries en Duits, met Noorse woorden en Latijnse grammatica. Meer info kan je vinden in bijgevoegde bron.
Bron: afgestudeerd in Middle English language and literature
(Lees meer...)
een jaar geleden
Marta14
een jaar geleden
Maar is dit vroegmoderne Engels dan nog op een bepaalde manier overeenkomend met Nederlands? Of juist nog minder dan Oud-Engels, dat dus banden heeft met o.a. het Fries en Duits?
criseyde
een jaar geleden
Minder dan het Oud-Engels, doordat in 1066 William the Conquerer aan de macht kwam en er een aantal eeuwen Normandisch Frans gesproken werd aan het hof en in de hogere kringen. Deze woorden kwamen ook in de taal terecht (dat kan je heel mooi zien in het verschil tussen een dier op het land zoals calf (Angelsaksische naam) en veal op tafel (Normandisch). Meer informatie over de ontwikkeling van de Engelse taal en de invloeden daarop kan je o.a. vinden op https://www.engelsetaal.org/Engels en https://www.super-prof.nl/blog/ontwikkeling-geschiedenis-engelse-les/.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding