Waarom evolueert de schrijftaal niet mee met de spreektaal?

Tegenwoordig hoor je elke presentator op radio en televisie woorden zeggen als: 'de vieze premier', 'prozent', 'zenzibilizeren', 'fakwerk', etcetera...
Als het woord 'vice' niet langer als 'viesse' wordt uitgesproken maar als 'vieze', procent niet meer als 'prosent' maar als 'prozent', sensibiliseren nu als zenzibilizeren, vakwerk 'fakwerk' is geworden, waarom evolueert de schrijfwijze dan niet mee met de evolutie van de uitspraak?

Weet jij het antwoord?

/2500

Spelling is gebaseerd op afspraak, niet op uitspraak. Spelling is alleen verpakking van taal, niet de inhoud. We zeggen [tuis] maar schrijven thuis, we zeggen [ert] maar schrijven erwt en de 'lijk' van 'dadelijk' spreken we uit met de 'e' van de 'de' maar schrijven we als 'lijk' van de overledene, we zeggen [automaties] maar spellen nog steeds 'automatisch'. Het zijn maar wat voorbeelden om aan te geven dat ook bij verzorgde uitspraak er een verschil zit tussen uitspraak en spelling. . . De voorbeelden die je noemt betreffen gevallen van slechte uitspraak, die bovendien nogal regionaal gekleurd is.

Toegevoegd op 03 maart 2021 21:39: tekst

Schrijftaal evolueert niet (snel) mee met spreektaal, omdat lezen afhankelijk is van het herkennen van het woordbeeld, niet van de klank. Ook al wordt vakwerk uitgesproken als fakwerk, als we lezen herkennen we het woordbeeld 'vakwerk'. Dit zie je heel sterk bij woorden waarvan klank en woordbeeld sterk van elkaar verschillen, zoals cadeau/kado. Overigens evolueert de schrijftaal langzaam maar zeker wel mee; dat valt op als je een boek leest uit de jaren 30 of uit de 19e eeuw.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100