Waarom is het "gegeten" en niet ge-eten?

"Gegeten" bekt natuurlijk beter, maar hoe is dat zo ontstaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is een geval van overkarakterisering. Uitleg in de bron: "Men spreekt ook wel van overkarakterisering. Een ander voorbeeld daarvan is het verleden deelwoord gegeten bij eten. De oorspronkelijke vorm was geëten, dat door samentrekking (contractie) tot geten werd. Hiermee had het verleden deelwoord een afwijkende vorm gekregen; het prefix ge- was niet duidelijk meer te herkennen. Naar analogie van de andere verleden deelwoorden kwam er weer ge- voor te staan: gegeten. Historisch gezien zit daar nu tweemaal het prefix ge- in. " (RJ)

Bronnen:
http://www.dbnl.org/tekst/bree001hist01_01...

Is niet te herleiden, waar dit vandaan komt. Zo kent onze taal wel meer vreemde uitzonderingen.

Het simpele antwoord: je slaat zelf al de spijker op de kop, omdat het beter bekt. 'Ge-eten' is moeilijk uit te spreken, en omdat je mond al in de vorm staat om een 'g' te produceren, is de 'g' een gemakkelijke hulpletter om het woord uit je strot te krijgen. Zeg 100 keer achter elkaar ge-eten, en je merkt dat je op een gegeven moment vanzelf 'gegeten' begint te zeggen.

Geen reden, dit is gewoon zo bedacht, Nederlands is een van de talen met de moeilijkste gramatica omdat er bij de meeste woorden geen logica is, daarom hebben Turken en marokanen over het algemeen moeite met zins opbouwing, je weet wel het typische: de meisje.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100