Hoe spreek 'parameter' uit?

Een woord dat veel verkeerd uitgesproken wordt is 'parameter'. Veel Nederlanders proberen het woord net zoals 'parachute' zo uit te spreken dat de klemtoon op de derde lettergreep valt (paraMEter). Dat deze klemtoon op de tweede valt zoals alle Grieks en of Latijnse voorvoegsels is voor velen onbekend (paRAmeter).

Echter mijn vraag is, hoe klinken de twee e's in het woord meter?

Is het, fonetisch geschreven;
'parAAmutur' of 'parAAmeetur' (hoofdletters is de klemtoon).

Dit eerste voorbeeld is hoe 'Google translate' het uitspreekt en wat veel op de Engelse uitspraak lijkt. De tweede is correct volgens www.woorden.org

Weet jij het antwoord?

/2500

Parameter is een modern-Latijnse vorming met Griekse elementen, te weten para- ('naast, ondersteunend') en metron ('maat'). Volgens de klemtoonregels van het Latijn ligt de klemtoon op de tweede lettergreep: parámeter. Fonetisch geschreven klinkt het als [pa'rametər] en in letters omgezet wordt dat dan zoiets als paa-ráá-mee-thèr.

Bronnen:
https://onzetaal.nl/taaladvies/parameter/

Drie manieren om parameter uit te spreken zijn goed. Met de klemtoon op de tweede lettergreep (de voorkeur), de klemtoon op de derde lettergreep en de klemtoon op de eerste lettergreep (Vlaams). Parameter behoort tot een groot aantal woorden die verschillende klemtonen hebben. Zoals paramilitair (eerste en laatste lettergreep), parapsychologie (eerste en laatste lettergreep) en ceremonie (derde en vierde lettergreep).. Het overgrote deel van de woorden die beginnen met para, hebben niet de klemtoon op de tweede lettergreep. Voorbeelden: parasiet, parachute, paradox, paraferen, parabool,, paraplu, paranoia. Bron: https://onzetaal.nl/taaladvies/parameter plus woordenboeken.

Ik ken het woord alleen met de uitspraak die je het eerst vermeldt, 'paRAAmutur', met de twee onbeklemtoonde 'e's' van 'de'. De andere uitspraak lijkt me niet correct. Je krijgt dan feitelijk, door de "ee-klank", 2 klemtonen achter elkaar. Het zou betekenen dat "meter" in "parameter" hetzelfde moet worden uitgesproken als de bekende lengtemaat van 100 cm terwijl je al een klemtoon hebt in de lettergreep ervoor.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100