Hoe zijn ontkennende uitdrukkingen ontstaan en zijn ze correct?

Als er wordt gevraagd: 'Heb je ook geen dorst?' Wordt er bedoeld te vragen of iemand dorst heeft. Maar het woordje 'geen' is er voor gezet. Ik weet niet of dat een regionaal dialect is of een meer bekende uitdrukking. Maar waar komt dat door (historisch gezien) en is het een correcte uitdrukking of toch niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

In de zakenwereld wordt dit wel gebruikt. Zoals bv "Ik ben niet ontevreden." De reden dat dit zo gezegd wordt is dat het net dat verschil maakt met "Ik ben tevreden." Daarmee zegt iemand "Het kon slechter." Het is correct Nederlands.

Het lijkt een normale manier van taalgebruik te zijn; zie het als spelen met de taal. Ontkennende vraag beantwoorden: Luidt het antwoord op de vraag Heb jij geen dorst? 'ja' of 'nee' als de aangesprokene geen dorst heeft? Het antwoord luidt dan: Nee (ik heb geen dorst). Toelichting Als een vraag ontkennend gesteld wordt, en het antwoord is een bevestiging van de ontkennende vraag, dan begint het antwoord met nee. Vaak volgt er ook nog een ontkennende zin. Als de aangesprokene wil aangeven dat hij wel dorst heeft, dan luidt het antwoord: Ja, ik heb dorst of: Ja, zeker (wel). In het Nederlands gaan taalgebruikers met hun antwoord op dit soort vragen in op de veronderstelling die aan de vraag ten grondslag ligt. In de zin Heb jij geen dorst? is deze veronderstelling 'jij hebt (wellicht) dorst'. Die veronderstelling wordt ontkend (nee, ik heb geen dorst) of bevestigd (ja, ik heb dorst). Verwant aan deze kwestie is de uitroepende vraag: Heb jij geen dorst?! Een dergelijke uitroepende vraag kun je alleen uiten als het nauwelijks voorstelbaar is dat de desbetreffende persoon geen dorst heeft. Ander voorbeeld: Evenmin als jij ga ik daar (niet) naartoe Bronnen Fontein, A.M. & Pescher-ter Meer, A. (1996). Nederlandse grammatica voor anderstaligen (herz. dr.). Utrecht: Nederlands Centrum Buitenlanders.

Bronnen:
https://taaladvies.net/taal/advies/vraag/6...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100